Tienduizenden racefans juichen icoon Valentino Rossi toe bij afscheid

Met 89 grandprix-overwinningen neemt Valentino Rossi afscheid van de motorsport. 

Met 89 grandprix-overwinningen neemt Valentino Rossi afscheid van de motorsport. © AP

Motorcoureur Valentino Rossi heeft zijn imposante loopbaan afgesloten met de tiende plaats in de Grote Prijs van Valencia in de MotoGP.

RedactieBron: De Telegraaf

De 42-jarige Italiaan werd op zijn Yamaha toegejuicht door 75.000 toeschouwers. Die zagen Francesco Bagnaia (Ducati) de slotrace van het seizoen winnen. De Fransman Fabio Quartararo (Yamaha) had zich eerder al verzekerd van de wereldtitel.

Rossi is negenvoudig wereldkampioen in alle categorieën en zeven van die titels behaalde hij in de MotoGP. Nadat voormalig topvoetballer Ronaldo de wedstrijd had afgevlagd. volgde een eerbetoon van de andere rijders voor de Italiaan, die vanaf 1996 432 keer van start ging in een grand prix. Dit seizoen sloot hij af als achttiende, zijn minste resultaat in al die jaren. Zijn laatste wereldtitel behaalde Rossi in 2009, zijn laatste zege in 2017. Rossi sluit zijn loopbaan af met 89 grandprix-overwinningen en 199 podiumplaatsen in de hoogste categorie.

Dagwinnaar Bagnaia sloot het WK als tweede af achter Quartararo, de eerste Franse wereldkampioen in de koningsklasse. In Valencia hield Bagnaia, die zijn vierde zege van het seizoen boekte, de Spanjaard Jorge Martin (Ducati-Pramac) en de Australiër Jack Miller (Ducati) achter zich. Quartararo finishte als vijfde.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee