Ahold brengt deel bol.com naar de beurs

|Het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk. 

|Het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk. © ANP XTRA

Zaandam -

Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, wil zijn onlinewinkel bol.com voor een deel naar de beurs brengen.

ANP

Ahold Delhaize kondigde de beursgang maandag aan tijdens een beleggersdag. Het gaat om de plaatsing van een beperkt aantal aandelen op de beurs in Amsterdam.

Ahold Delhaize ziet in een beursgang onder meer toegang tot financiering om bol.com verder te laten groeien. Bol.com zal een belangrijke rol blijven spelen in de strategische samenwerking met andere merken van Ahold Delhaize in de Benelux, benadrukt de onderneming. Ahold Delhaize zal verder op de lange termijn „significante controle” over bol.com behouden.

De beursgang zal naar verwachting plaatsvinden in de tweede helft van 2022, zoals gebruikelijk afhankelijk van de marktomstandigheden. Ahold Delhaize rekent voor 2021 op een omzet van 5,5 miljard euro voor bol.com. In 2025 moeten de opbrengsten zijn verdubbeld. Ahold, destijds nog niet samen met het Belgische Delhaize, kocht bol.com in 2012 van investeerders Cyrte Investments en NPM Capital. De aankoopsom destijds was zo’n 350 miljoen euro.

Lees ook: Race tegen de klok bij aankopen Sinterklaas: consument krijgt korting bij tijdig bestellen

Bol.com zal dit jaar een ebitda-resultaat, de winst vóór aftrek van onder meer belastingen en afschrijving, realiseren van 150 miljoen tot 170 miljoen euro. Het is de eerste keer dat dit resultaat voor bol.com wordt gegeven, aldus topman Frans Muller van Ahold Delhaize. Over de omvang van het belang dat van bol.com naar de beurs gaat en de waardering van het dochterbedrijf wilde hij nog niks kwijt. Kenners van effectenhuis KBC zou het niet verbazen als de waardering voor heel bol.com meer dan 5 miljard euro is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee