Burn-outklachten: ‘Werken kan in veel gevallen bijdragen aan herstel’

 © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Sittard -

Een depressie, burn-out of angststoornis, liefst 43 procent van de Nederlanders krijgt er op enig moment mee te maken. Ziekteverzuim door werkstress kost werkgevers 3,1 miljard euro per jaar. De overheid wil de kans op uitval daarom verminderen. „Met een goed gesprek kom je heel ver.”

Redactie WijLimburg

Veel medewerkers met psychische klachten praten daar op hun werk niet over. Dat moet anders, zo vindt de overheid. Het is in het belang van zowel werknemer als werkgever om juist wél het gesprek aan te gaan. De overheidscampagne ‘Hey, het is oké op de werkvloer’ is een oproep aan bedrijven om aandacht te hebben voor psychische klachten op de werkvloer. Op de website vinden werkgevers tips en voorbeelden van andere werkgevers die er goed mee omgaan.

Medicijn

„Helaas stoppen mensen met psychische klachten vaak met werken”, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. „Er is aangetoond dat werken juist in veel gevallen kan bijdragen aan herstel. Ik wil dat mensen zich mentaal sterk voelen en hun werk goed en met plezier kunnen doen. Dat vraagt om bewustwording en een effectieve aanpak, ook op de werkvloer.”

Zijn collega Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vult aan: „Als je psychische klachten hebt, kan het moeilijker zijn om goed werk te vinden en vast te houden. Dat is lastig voor zowel werkgevers als werknemers. Het is daarom belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Een fijne werkplek kan werken als medicijn. En met een goed gesprek kom je heel erg ver.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal