Shell verliest titel ‘Royal Dutch’ na verhuizing

Print
Shell verliest titel ‘Royal Dutch’ na verhuizing

Raffinaderij van Shell in Pernis.   Afbeelding: ZZZ(Inactief) Robin Utrecht

Den Haag -

Olie- en gasconcern Shell verliest met de aanstaande verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk ook zijn koninklijke titel, Royal Dutch.

Topman Ben van Beurden van Shell zegt dat het bedrijf door de verplaatsing van het hoofdkantoor geen aanspraak meer maakt op de status Royal Dutch. Van Beurden noemt het „bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig” om de titel te verliezen. Shell stelt aandeelhouders tijdens een vergadering op 10 december een naamswijziging voor, waarbij Royal Dutch uit de naam verdwijnt.

Bedrijfstop

Shell kondigde eerder op maandag aan zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te willen verhuizen. Van Beurden benadrukt dat de overstap nauwelijks effect zal hebben voor de banen in Nederland, los van de paar werknemers die in het kielzog van Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar Londen verhuizen. Shell telt in Nederland zo’n 8500 werknemers.

Duurzaamheid

Ook doet de overstap niets af aan de investeringsbeslissingen en plannen op het gebied van duurzaamheid. Van Beurden legt uit dat veel van de plannen van Shell voor bijvoorbeeld verduurzaming in de Rijnmond en in Moerdijk beginnen. Datzelfde geldt wellicht ook voor Groningen, waar Shell inzet op waterstof. „We kunnen niet winnen in Europa, zonder Nederland”, aldus de topman.

Miljarden

De verhuizing van Shell kost de Nederlandse schatkist veel geld, mogelijk miljarden, maar daar ging Van Beurden niet op in. Al sinds de fusie van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company in 2005 is volgens hem gesproken over een versimpeling van de structuur. Jarenlang ging Shell ervan uit dat ook in Nederland de dividendbelasting zou worden geschrapt – zoals in het Verenigd Koninkrijk het geval is – waarmee de Britse en Nederlandse aandelen zonder al te grote problemen samengevoegd konden worden. Maar die beslissing bleef uit, waarop Shell zijn conclusies trok.

Volgens Van Beurden is er nooit gesproken over een op papier volledige verhuizing naar Nederland. Net als bij Unilever zouden aandeelhouders van Shell volgens hem daar niet mee hebben ingestemd. Door op papier volledig Nederlands te worden zou Shell onder meer zijn positie in de leidende FTSE-beursindex in Londen kwijtraken. Dat zouden veel aandeelhouders niet hebben geaccepteerd. Shell blijft met de overstap naar Londen wel gewoon in de AEX-index in Amsterdam genoteerd.

Volgend jaar

Hoewel de impact voor het personeel beperkt is, is er wel een aantal wijzigingen waar de ondernemingsraad (or) zich over moet buigen, legt Van Beurden uit. Als aandeelhouders en or akkoord gaan, betekent dit volgens de topman dat het bestuur de vrijheid heeft de wijzigingen door te voeren. De verhuizing zal naar verwachting in de loop van volgend jaar worden afgerond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee