Video: Koppel everzwijnen dendert door centrum Maasmechelen

Koppel everzwijnen dendert door centrum Maasmechelen: “Kunnen weinig doen”. © Belang van Limburg / Melissa Pepe

Maamechelen -

Twee everzwijnen hebben zondagavond een toer gemaakt door het centrum van Maasmechelen. Niets abnormaals in deze tijd van het jaar, maar de burgemeester pleit voor een plan van aanpak.

Mireille MaesBron: HBvL

Beelden waarop te zien is hoe het koppel everzwijnen door de straten dendert, is gedeeld op een lokale groep op Facebook. „Deze dieren zijn duidelijk de weg kwijt. Met het oogsten zijn ze de velden uitgevlucht en verdwaald. En wie de weg kwijt is, kan overal terechtkomen. Ook in een centrum van een gemeente”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Daar krijgen ze de laatste tijd vaker meldingen van zwijnen die op de meest onmogelijke plekken worden gezien. „Alleen kunnen wij weinig doen. Die dieren zijn op zoek naar een rustige plek. Ze blijven lopen tot ze uit de drukte zijn. Dat wij bij elke oproep ter plaatse gaan kijken, heeft weinig zin. Die dieren zijn dan al heel lang, ver weg.”

Lees ook: Overlast van wilde zwijnen in Ell wordt steeds erger: ruim baan voor de jagers

Uitzondering is wanneer de dieren zich ergens vastlopen. „Maar dat gebeurt zelden of nooit. Meestal vinden ze wel een uitweg. We zullen ermee moeten leren leven dat we nu en dan zo’n everzwijn door het centrum van een gemeente zien lopen. Die dieren zitten hier tenslotte. Dat geldt ook voor een ree of een wolf”, zegt Janssen, die niet verwacht dat er gevaarlijke situaties ontstaan. „Zo’n wild dier heeft angst voor mensen. Laat ze met rust, dan kom je niet in de problemen.”

Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen noemt het een bovenregionaal probleem, dat ook zo moet worden aangepakt. „Met een degelijk plan van aanpak moet op het beheersen en het zo goed mogelijk in kaart brengen van de populatie worden ingezet. Dat moeten we bekijken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal