Martijn van Helvert is nieuwe voorzitter van MKB-Limburg

Martijn van Helvert als lid van de Tweede Kamer. © archief De Limburger

Roermond -

Martijn van Helvert (43) uit Sittard wordt de nieuwe voorzitter van MKB Limburg. De CDA-politicus gaat niet meteen aan de slag, maar na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Peter Heesen

Van Helvert gaat eerst zijn klus in de gemeente Roerdalen afmaken. Daar werd hij in juni benoemd tot wethouder, als vervanger van Eugenie Cuijpers. Zij trad tussentijds af wegens ziekte. Van Helvert wil de functie van deeltijdwethouder en MKB-voorzitter niet combineren omdat dat zou kunnen leiden tot conflicterende belangen. Voorlopig zegt hij de politiek vaarwel.

Van Helvert werd maandag tijdens de ledenvergadering gekozen als opvolger van Monique Princen. Tot zijn aantreden in april is vicevoorzitter Paul Verhoeven het aanspreekpunt van de organisatie die de belangen behartigt van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in Limburg.

Tweede Kamer

Van Helvert werd geboren in Sittard. Hij studeerde geschiedenis en was docent in het voortgezet onderwijs. Als twintigjarige werd hij gekozen als gemeenteraadslid. In 2011 klom hij op tot lid van Provinciale Staten en drie jaar later ‘promoveerde’ hij naar de Tweede Kamer.

Tot verrassing van velen kandideerde hij vorig jaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de verkiezingen. Hij trok zich terug toen bleek dat hij geen steun kreeg. De partij zette hem op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst en ook een campagne om voldoende voorkeurstemmen te trekken leverde te weinig op, zodat hij na zes jaar moest vertrekken uit de Tweede Kamer.

Jong doch ervaren

Vicevoorzitter Verhoeven wijst erop dat Van Helvert voor het bestuur van MKB-Limburg de juiste persoon is om Monique Princen op te volgen, omdat hij „nog vrij jong is, maar heel ervaren”. Daarbij heeft hij „een warm politiek netwerk en heeft hij ons ervan kunnen overtuigen dat hij weet hoe een Limburgse mkb’er denkt en werkt”.

Van Helvert zegt dat hij goed bekend is met het mkb. Zijn vrouw is ondernemer en haar ouders waren dat ook. Zijn grootouders hadden een friture en tegenwoordig is hij zelf ook zzp’er. Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer is hij een adviesbureau begonnen. Van Helvert benadrukt dat het mkb niet alleen „buitengewoon belangrijk” is voor de economie, maar ook voor de maatschappij. „De voetbalclub en de carnavalsvereniging draaien ook op steun van de lokale ondernemers.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal