Maastricht Aachen Airport scoort met vracht: operationele winst verwacht van 2,5 miljoen euro

Omwille van de veiligheid was Maastricht Aachen Airport begin juni een poosje ‘uit de lucht’. © Mitchell Giebels

Beek/Maastricht -

Maastricht Aachen Airport (MAA) schrijft dit jaar weer zwarte cijfers. De luchthavendirectie verwacht een operationele brutowinst van 2,5 miljoen euro.

Frans Dreissen

Dit blijkt uit informatie die het provinciaal bestuur heeft gedeeld met het Limburgs parlement. Vorig jaar eindigde MAA – toen als de enige Nederlandse luchthaven – in de plus met enkele tonnen.

Voor de duidelijkheid: de winst heeft puur betrekking op de activiteiten op de luchthaven. Bovendien: vóór de winstdeling met Maastricht Aachen Airport Beheer en Infrastructuur BV, en vóór belastingen. De provincie is zelf, als eigenaar van de luchthaven, verantwoordelijk voor het onderhoud van de baan, het vastgoed en eventuele investeringen.

Vrachtvolume

De luchthaven in Beek moet het in coronatijd vooral hebben van vracht. Het volume lijkt dit jaar uit te komen op zo’n 128.000 ton. Dat is fractioneel minder dan de 135.000 ton vorig jaar. Die daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van het vliegveld begin juni voor onderhoud (noodreparatie) aan de baan.

‘De vrachtontwikkeling in 2021 is vergelijkbaar met die van 2020. Ondanks het feit dat er voldoende slots (tijdvensters om te starten of te landen) op Schiphol beschikbaar zijn, wordt er toch duidelijk voor gekozen om vanaf MAA te opereren’, schrijven Gedeputeerde Staten.

Het vrachtvolume is ten opzichte van vijf jaar geleden meer dan verdubbeld en ligt op schema wat betreft de ambitie om in 2024 circa 200.000 ton goederen af te handelen.

Passagiers

Als gevolg van de coronapandemie is het aantal passagiers op MAA fors teruggelopen. Waar in 2019 nog 436.000 passagiers vervoerd werden, daalde dit in 2020 tot 81.000. Dit jaar wordt, alle voorbereidingen op een drukke zomer ten spijt, gerekend op ‘slechts’ 100.000 passagiers. Dit is het directe gevolg van het besluit van de grootste klant, Corendon: in verband met de coronacrisis besloot de touroperator in juni alle vluchten vanaf Schiphol te laten vertrekken.

Het aantal vliegbewegingen onder de noemer ‘groot verkeer’ kwam over de eerste zeven maanden van dit jaar uit op 3103 – iets meer dan de 2739 in dezelfde periode in 2020. Het aantal meldingen van hinder bedroeg in de eerste helft van dit jaar 38.630 tegen 32.787 in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal melders nam juist af, van 982 vorig jaar naar 879 dit jaar.