Waerbörstels dragen historisch geschut na 44 keer 11 schoten over aan de Wortelepin

Print
Waerbörstels dragen historisch geschut na 44 keer 11 schoten over aan de Wortelepin

De overdracht vond plaats in het Raodhoes.  Afbeelding: Vg De Wortelepin

Blerick -

Na 44 jaar ermee geschoten te hebben, heeft Stamtaofel de Waerbörstels in Blerick haar kanon overgedragen aan carnavalsvereniging De Wortelepin.

De overdracht van dit authentieke ouderwetse vuurwapen heeft plaatsgevonden op de ‘elfde van de elfde’ in het Raodhoes in Blerick. Geschoten werd er ditmaal niet; het traditionele inschieten in het stadsdeel Blerick zou later die avond plaatsvinden bij zustervereniging De Waerbörstels uit Boekend, maar werd vanwege de aangescherpte coronamaatregelen afgelast.

‘Jubileum’

Het kanon is door De Waerbörstels in gebruik genomen toen de roemruchte Blerickse stamtafel in 1976 zeven jaar, vier maanden, drie weken en twee dagen bestond. Ter gelegenheid van dit ‘jubileum’ werd een kanon gemaakt dat een exacte replica is van een Houwitser uit 1819, een geschut dat door het Franse leger van Napoleon in die tijd met regelmaat werd ingezet bij gevechten in de omgeving van Blerick.

Het belangrijkste kenmerk van het kanon was de loop, ook wel affuit genoemd. Deze was 1.20 meter lang, gemaakt van massief staal en meer dan 200 kilo zwaar. Dit knap staaltje draaiwerk is destijds uitgevoerd door machinefabriek Ubroek BV. Toenmalig directeur Hermans sprak van een bijzondere klus: „Natuurlijk zijn wij geen wapenfabriek, des te groter was voor ons de uitdaging om een perfecte kopie te bouwen”.

Tegendraads

De stamtafel werd in 1969 opgericht door Wiel Berden, Karel Vriens, Ben Simon, Jan Kerstjens en Nol Peters, die zich zelf een waerbörstelige vriendenclub noemden. Een waerbörstel is dialect voor een pluk haar die zich niet met een kam of gel in het ‘gareel’ laat dwingen. Ze wilden zich vooral verdienstelijk maken voor het Blerickse carnaval. Daartoe zette de stamtafel tal van activiteiten op, zoals het inschieten op de elfde van de elfde. Sinds 1971 kennen ze jaarlijks de Golde Waerbörstel toe aan een Blerickenaar die zich op een waerbörstelige ofwel positief tegendraadse manier heeft ingezet voor de gemeenschap. De onderscheiding is nu voor het laatst uitgereikt aan de Wortelepin.

In 2019 bulderde het kanon voor de laatste keer en zette Stamtaofel De Waerbörstels een punt achter een 4x11-jarige traditie, die vanaf volgend jaar wordt voortgezet door de Wortelepin, in samenwerking met optochtvereniging Utopia.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu