Joes Brauers te zien in theater Heerlen tijdens Dansen op de Mijnen

Joes Brauers. © Jean-Pierre Jans

Heerlen -

Maandagavond 22 november speelt acteur Joes Brauers een monoloog tijdens het theatercollege Dansen op de Mijnen in Theater Heerlen.

onze verslaggeefster

Brauers speelt een jonge man die besloten heeft weg te gaan uit de streek waar hij opgroeide, maar nu hij die knoop heeft doorgehakt, komt de twijfel en wil hij blijven. De regie is in handen van Zorba Huisman (bekend van Toneelgroep Maastricht) en de tekst is geschreven door Olivier M. Herter.

De hoofdrol tijdens het theatercollege Dansen op de Mijnen is weggelegd voor professor doctor Martin Paul, voormalig voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Maastricht. Stichting Behoud Mijnhistorie reikt de Kremers Award uit, de tweejaarlijkse scriptieprijs voor studenten en promovendi die onderzoek doen naar economische structuurveranderingen in regio’s.

Lees ook: Prettig ongedwongen spel van Joes Brauers in oorlogsdrama ‘Do Not Hesitate’

Huisman legt uit waarom het thema haar aanspreekt als theatermaker: „Joes en ik zijn in de mijnstreek opgegroeid. De geschiedenis, de verhalen over vroeger en onze eigen herinneringen horen bij ons. Soms voelt het alsof de nieuwe generatie het zo anders wil doen dan de generatie ervoor; anders dan ouders of grootouders het hebben gedaan. Maar uiteindelijk is het die geschiedenis, die maakt dat wij de ruimte hebben gekregen om nieuwe keuzes te maken. Uiteindelijk dansen wij met z’n allen op de mijnen.”

Dansen op de Mijnen in Theater Heerlen begint op 22 november om 19.30 uur.