Van Gaal coacht Oranje tegen Noren in De Kuip vanuit skybox

Louis van Gaal. © Orange Pictures

Zeist -

Louis van Gaal coacht dinsdagavond het cruciale duel van het Nederlands elftal met Noorwegen in de WK-kwalificatie vanuit een skybox in De Kuip. Hij houdt vanuit daar contact met zijn assistenten Danny Blind en Henk Fraser, die wel gewoon op de bank plaatsnemen.

redactie

Van Gaal beweegt zich voort met een rolstoel, na zijn val van zondag waarbij hij een breukje in een heup opliep. De dug-outs in De Kuip staan niet aan de kant van de kleedkamers. Coaches en wisselspelers moeten daarom steeds het hele veld oversteken. Voor de wedstrijd en in de rust meldt Van Gaal zich wel in de kleedkamer.

„Er is te weinig tijd om twee keer het veld over te steken in de rust”, laat de KNVB weten. „Daarom volgt de bondscoach de wedstrijd in een skybox aan de kant van de kleedkamers.”

Optie

Het Nederlands elftal heeft tegen Noorwegen een punt nodig om zich te kwalificeren voor het WK van eind volgend jaar in Qatar. Van Gaal heeft na zijn val even overwogen om de wedstrijd over te slaan. Dat was voor hem echter geen optie meer toen de spelers van Oranje hem lieten weten dat ze graag willen dat hij blijft.

Van Gaal zit in een rolstoel omdat iedere beweging hem veel pijn doet. Hij coachte in 2007 al eens zijn toenmalige club AZ vanuit een skybox. Van Gaal had toen zijn linkerenkel en been gebroken. Dat gebeurde tijdens een reünie van de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) toen hij nog een keer wilde polsstokhoogspringen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal