Vietnam en de Mijnstreek: protesten tegen oorlog bereikten ook de Afcent in Brunssum

De ingang van het hoofdkwartier van de Afcent in Brunssum (1982). © archief Martin van der Weerden

Brunssum -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over het Amerikaanse optreden in Vietnam.

Martin van der Weerden

De offers van de Amerikanen die onder andere in Margraten liggen, mogen nooit vergeten worden. Maar het optreden van de VS in Vietnam stuitte op veel onbegrip.

Voor diegenen die de bevrijding meegemaakt hadden, konden de Amerikanen niet stuk. Het succesvolle adoptieprogramma rond de Begraafplaats in Margraten is hier een van de beste bewijzen van; nu al drie generaties lang. Maar toen eind jaren zestig de beelden van de gruwelijke en uitzichtloze oorlog in Vietnam ook de Mijnstreek bereikten, leidde dat tot protesten, vooral onder jongeren. Er werd over geschreven in het schoolkrantje en wij plaagden enkele Amerikaanse jongens, die wij kenden van het straatvoetbal in de Kakert. Binnenkort moet jouw vader het land uit. ‘Yankee, go home!’ Daarna werd er gewoon weer gevoetbald. De harde confrontatie zoeken met de politie, was aan ons niet besteed; daar waren wij nog veel te braaf voor. De verhalen uit Brunssum en Maastricht bezorgden ons wel rode oortjes.

Demonstraties

Op Paasmaandag 1968 kwamen zo’n 300 demonstranten vanuit heel Nederland naar Brunssum; niet voor de eerste keer. Zij protesteerden luid tegen de rol van de Amerikanen in Vietnam. Amerikaanse vlaggen werden in brand gestoken. Toen een deel van de demonstranten gebouwen van de NAVO dreigde te bestormen, greep de politie hardhandig in. Bij confrontaties, later die dag in Maastricht, vielen een flink aantal gewonden.

Steun brokkelt af

Tijdens Memorial Day 1968 probeerde de Amerikaanse ambassadeur Tyler sympathie te oogsten onder de aanwezigen door de Margraten Boys op één lijn te stellen met ‘Amerikaanse soldaten die nu sneuvelen in Vietnam’. Maar de steun voor het Amerikaanse beleid brokkelde steeds meer af. Er werd steeds vaker en massaler gedemonstreerd en gezongen. In de Nor in Heerlen en in SAJE in Eygelshoven was protestmuziek populair. De oorlog in Vietnam zou nog vijf jaar duren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal