Bruggen kreunen onder gewicht van liefdesslotjes

De liefdesslotjes op de Sint-Servaasbrug. © Johannes Timmermans

Maastricht/Valkenburg -

Het begon - uiteraard - in Parijs, de stad van de liefde. Maar inmiddels is het ook in Zuid-Limburg een ware rage geworden: verliefde koppels die een slotje vastmaken aan een brug.

René Willems

In Maastricht hangen inmiddels tientallen slotjes aan de ijzeren reling van de Sint-Servaasbrug. Ook op de Hoeg Brögk zijn ze te zien. En in Valkenburg buigt de Old Hickorybrug over de Geul bijna door onder het gewicht van de vele liefdesslotjes.

Maastrichtenaar Jos Houben heeft een alternatief bedacht: hij pleit voor het plaatsen van een smeedijzeren hek, op de Groene Loper of ergens langs de Maas, waar verliefden hun slotjes aan vast kunnen maken. „In Goes staat zo’n hek”, zegt hij, „en daar hangt het helemaal vol.” Kunstenaar Stan Gubbels heeft al aangeboden om zo’n hek te maken.

Op de bruggen kunnen die slotjes op den duur voor problemen gaan zorgen, verwacht Houben, zeker als koppels op het smalste stukje van de brug stilstaan om foto’s van zichzelf bij die slotjes te maken. Daarom zou het volgens hem beter zijn om elders een plek te maken voor die slotjes.

De Old Hickorybrug in Valkenburg hangt vol met liefdesslotjes. © De Limburger