CU-leider laat formatiedocument in de trein liggen: VVD en CDA waren het al eens over regeerakkoord

Print

Segers over blunder: ‘Met hoofd op bureau geramd’. Video: De Telegraaf

VVD en CDA hebben eind september al samen een proeve van een regeerakkoord geschreven. Daarin pleiten zij voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, voor een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren, meldt de Volkskrant.

De krant kreeg het geheime stuk in handen nadat een betrokkene bij de formatie het onlangs in een trein liet liggen. In het stuk werden de partijen van Mark Rutte en Wopke Hoekstra het samen eens over de hoofdlijnen van een regeerakkoord, in een poging de impasse in de formatie te doorbreken. Het akkoord stuurt ook aan op gratis kinderopvang voor ‘de meeste mensen’, een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor alle zelfstandigen en het toelaten van meer migranten.

Lees ook: Partijen zien kans voor aanpak woningnood en stikstofproblematiek: Flevoland troef in formatie

De twee partijen hielden nadrukkelijk een samenwerking met D66 in gedachten. Het document dateert van 26 september, en is geschreven door ‘een vertegenwoordiging van de fracties van VVD en CDA’. Dat deden ze in de fase waarin informateur Remkes een minderheidsvariant van VVD, CDA en D66 onderzocht. Vlak daarna besloot D66 toch met de ChristenUnie te willen onderhandelen.

Lees ook: Remkes en Koolmees: formatie gaat nog enkele weken duren

CU-leider Segers liet formatiedocument in trein liggen

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document dat VVD en CDA opstelden voor de formatie laten liggen in de trein. Daar werd het gevonden door iemand, die het doorspeelde aan de Volkskrant.

Segers doet zijn bekentenis woensdag op Twitter. „Het stomste wat je kan overkomen”, zegt Segers. „Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry..”

Het stuk werd gedeeld met de fracties van D66 en ChristenUnie, die met VVD en CDA over een nieuw kabinet onderhandelen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu