Informateur Remkes vindt ‘treindocument’ niet meer relevant

 © ANP / ANP

Het document van VVD en CDA dat een van de kopstukken in de formatie in de trein heeft laten liggen, is volgens Johan Remkes niet meer van invloed op het huidige formatieproces.

RedactieBron: ANP

„De relevantie ontgaat mij eerlijk gezegd een klein beetje”, zegt de informateur. „Dit is een stuk uit de vorige fase van de formatie. En het is het resultaat van twee fracties die wat aan elkaar gesnuffeld hebben”, zegt Remkes voorafgaand aan de gesprekken met zijn collega Wouter Koolmees, en de formatieteams van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. „En zoals u weten zitten er nu vier fracties met elkaar om tafel. Deze episode is weer helemaal blanco.”

De Volkskrant bericht woensdag over een proeve van een regeerakkoord die een vertegenwoordiging van de fracties van VVD en CDA samen hebben opgesteld, waarschijnlijk in september al. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaf toe dat hij het stuk per ongeluk in de trein had achtergelaten.

Dat kan iedereen gebeuren, zegt Remkes. „Mensen vergeten wel vaker dingen in de trein. Dat is mijzelf ook weleens overkomen.” Het stuk heeft verder „totaal” geen invloed meer op het huidige proces, denkt de informateur.

Lees ook: CU-leider laat formatiedocument in de trein liggen: VVD en CDA waren het al eens over regeerakkoord

Volgens Koolmees zal het vergeten van het stuk in de trein woensdag wel besproken worden aan de formatietafel. De partijleiders en hun secondanten overleggen dan in Den Haag met de informateurs. Later deze week wordt weer gesproken op een landgoed in Hilversum.

Rutte

Dat Gert-Jan Segers een formatiestuk in de trein heeft laten liggen is „ontzettend lullig”, vindt VVD-leider Mark Rutte. „Dit soort dingen kunnen gebeuren.” Het gaat om een proeve tot een regeerakkoord dat „een vertegenwoordiging van de fracties van VVD en CDA” hebben geschreven.

Rutte benadrukt, in navolging van informateur Johan Remkes, dat het stuk wat hem betreft geen invloed op het uiteindelijke regeerakkoord heeft. „Er gaan in zo’n formatie ontzettend veel stukken rond, ook tussen partijen. Dus inhoudelijk zegt dit niets over het eindproduct.”

In het stuk hielden VVD en CDA ook rekening met de wensen van D66, blijkt. Het stuk komt uit de fase waarin Remkes op zoek moest naar een minderheidskabinet uit een combinatie van die drie partijen. In de zomer schreven VVD en D66 al eens een document op hoofdlijnen. De twee bekende stukken kennen veel overeenkomsten.

De punten in het ‘treinstuk’ van VVD en CDA sluiten bovendien deels aan bij het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

Segers over blunder: ‘Met hoofd op bureau geramd’. © De Telegraaf

Wilders

Oppositieleider Geert Wilders (PVV) wil dat de Kamer de proeve tot een regeerakkoord van VVD en CDA te zien krijgt. Wilders wil volgende week nog een debat over het stuk, en wil „duiding van de informateurs”. Hij zal dit verzoek woensdag doen in de Kamer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal