LIVE | Dag drie hoger beroep zaak Nicky Verstappen: Advocaten van Jos Brech houden pleidooi

 © Jeroen Kuit

Den Bosch -

Het pleidooi van de verdediging van Jos Brech (59) uit Simpelveld start woensdag kort na de middag. Maandag eiste justitie in hoger beroep twintig jaar cel voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen (11) in 1998.

Claire van Dyck

Volg de ontwikkelingen in het gerechtshof op de voet via het liveblog onderaan dit bericht.

Brech ontkent elke betrokkenheid. Ook in hoger beroep bleef hij bij zijn vorig jaar bij de rechtbank in Maastricht vertoonde videoverklaring: hij ging fietsen, stopte om te plassen, zag ‘iets’ dat zijn aandacht trok, ging eropaf, vond een kind half liggend op de buik, draaide het om op zoek naar ademhaling en polsslag, constateerde de dood, ‘fatsoeneerde’ de kleding en vertrok.

‘Domheid’

Hij meldde dit niet en onthulde zijn geheim pas vorig jaar uit vrees dat hij, vanwege zijn zedenverleden, verdacht zou worden. Achteraf is dat „domheid”, zei Brech daar vorige week over bij het hof. Hij bleef bij zijn verhaal en kwam met de aanvulling dat hij Nicky bij de heup heeft gedraaid en de pyjamabroek heeft aangeraakt en demonstreerde dat rollend voor het hof. „Een herinnering of een goed ingestudeerd toneelstukje?” Wat het OM betreft dat laatste.

Het OM doet het late tijdstip van verklaren af als een poging om de aanwezigheid van de DNA-sporen „toch nog iets beter te kunnen verklaren”. Zijn verhaal past niet bij het sporenbeeld – twintig DNA-sporen op en in de onderbroek - en het OM acht het daarom ongeloofwaardig.

Lees ook: Justitie: ‘De persoon die Nicky heeft ontmoet, is de dader en dat is Jos Brech’

Volgens het OM heeft Brech Nicky voor zijn dood misbruikt en is de dood het gevolg van verstikking. „Er laat zich geen scenario bedenken waarin de doodslag geheel los staat van het seksueel misbruik en de ontvoering door verdachte.” Hoe Brech Nicky heeft overmeesterd, waar, wanneer en hoe hij hem heeft vervoerd naar het dennenbosje waar hij is gevonden, is ondanks uitputtend onderzoek niet duidelijk geworden. Het is niet gelukt om van uur tot uur in te vullen wat er is gebeurd met Nicky tussen het moment van verdwijning van het zomerkamp op de Brunssummerheide en het vinden van zijn lichaam zo’n veertig uur later, zeiden de AG’s.

Ze hielden Brech wel voor hoe het gegaan kón zijn. Hij zag Nicky toen die uit de tent kwam om te plassen, nam hem mee naar het kerstbomenperceel en misbruikte hem daar, ontdekte daarna dat Nicky niet meer bewoog, had paniek, trok de kleding snel aan en deed dat in de haast niet goed: binnenste buiten en achterstevoren. „U heeft het bij het foute eind”, antwoordde Brech daarop.

De rechtbank veroordeelde Brech vorig jaar tot 12,5 jaar cel voor de ontvoering en misbruik van Nicky met de dood tot gevolg en het bezit van kinderporno. Voor doodslag zag de rechtbank geen bewijs, het kan ook per ongeluk - ‘ongewild of onbedoeld’ – zijn gebeurd bij het onder fysieke controle houden van Nicky tijdens het misbruik. De rechtbank verwees daarbij naar de wijze waarop Brech in de jaren tachtig drie jongens in de natuur overmeesterde en aanrandde: hij hield hen een hand voor de mond en graaide in hun broek.

DNA

Het kan ook anders zijn gegaan, betoogde advocaat Gerald Roethof vorig jaar. Het is niet aan Brech om zijn onschuld aan te tonen, maar aan het OM om zijn schuld aan te bewijzen. Dat bewijs ontbrak volgens Roethof. Een doodsoorzaak is niet bekend en misbruik is niet met zekerheid vastgesteld. DNA is de kurk waar de zaak op drijft, maar wat zegt dat DNA? Kan het zich hebben verspreid of vermeerderd bij het vervoer van het lichaam, het bewaren van de kleding? Daarnaast wees Roethof op de twijfels over seksueel misbruik. De pathologen beschreven letsels die volgens hen een aanwijzing zijn voor misbruik, maar andere deskundigen hebben daar twijfels over en zien de letsels niet op foto’s uit 1998.

Lees ook: Advocaat-generaal toont veelbesproken kluisverklaring Jos Brech: ‘Daar is-ie dan eindelijk’

Vrijdag zullen OM en verdediging op elkaar reageren. Daarna is het laatste woord aan Brech. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal