Bonden roepen medewerkers ‘kleinmetaal’ op om donderdag te gaan staken

Print
Bonden roepen medewerkers ‘kleinmetaal’ op om donderdag te gaan staken

Ventilatorproducent Vostermans in Blerick is een van de vele bedrijven in Zuid-Nederland waar georganiseerde medewerkers donderdag mogelijk een dag gaan staken.   Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Eindhoven -

De vakbonden hebben medewerkers van bedrijven als VDL Bus in Venlo, Adex en Vorstermans opgeroepen om donderdag te gaan staken.

‘Na vijf onderhandelingsrondes over een nieuwe cao Metaal & Techniek bieden werkgevers niets anders dan verslechteringen’, aldus FNV Metaal en CNV Vakmensen in hun flyer.

Lees ook: Werknemers in metaal en techniek leggen werk stil voor hoger loon

De regionale staking vindt donderdagmorgen tussen 9 en 11 uur plaats bij de Muziekkiosk in Eindhoven. Daar wordt een ‘staakstraat’ ingericht.

5 procent

De standpunten over een nieuwe cao lopen sterk uiteen tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal- en technieksector. Onder meer over het loon en een regeling voor zware beroepen. De bonden vragen onder meer een loonsverhoging van 5 procent en een minimum uurloon van 14 euro. Ook moeten de jeugdlonen worden afgeschaft. Daarnaast moet er een werkweek komen van maximaal 45 uur.

De sector ‘kleinmetaal’ is met 320.000 medewerkers groter dan de ‘grootmetaal’ met 260.000 medewerkers. De sector omvat bedrijven in de metaalbewerking, carrosseriebouw en installatietechniek. Ook autoschadeherstelbedrijven en goudsmeden vallen onder de cao.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee