Toyota Yaris Cross: recht in de kruising
© Toyota
Als vierde bestverkochte model van Nederland vervult de Toyota Yaris z’n titel als auto van het jaar met verve. Zijn er überhaupt redenen te bedenken waarom de crossover-versie geen succes zou kunnen worden?
Groot gelijk hebben ze, die circa 3000 mensen die in 2021 voor een Yaris hebben gekozen. Zeker met de hybride aandrijflijn is het een zuinig en (vermoedelijk) betrouwbaar ding dat voortaan ook nog eens oprecht plezierig is om in te rijden, zo hebben we tijdens de duurtest gemerkt. Maar voor sommige mensen is een hoge zitpositie of instap onontbeerlijk en biedt zo’n stadsauto nét te weinig interieurruimte. Logisch dus dat B-segment crossovers sinds het verschijnen van de vorige generatie Nissan Juke superpopulair zijn geworden. Maar een inzending van Toyota ontbrak vooralsnog. Ook al zou je in zekere zin kunnen zeggen dat de allereerste RAV4 de hype destijds reeds vooruit was. Diens omschakeling van mini-offroader naar opgekrikte hatchback was nodig om het echte succes van dit soort modellen in te luiden.
Autotest Toyota Yaris Cross. — © Autovisie
Formaat
Logisch dus dat de Yaris Cross dat ook precies is. Zijn technische basis en zelfs wielbasis zijn identiek aan die van de gewone Yaris, maar de Cross is wel 24 centimeter langer en ook een paar centimeter breder. De meeste extra ruimte is te vinden aan de achterkant, waardoor de bagageruimte is gegroeid van 286 naar 350 liter. De dubbele laadvloer met twee ongelijke delen plus een in drie delen neerklapbare achterbank zorgen ervoor dat je de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten. Ietwat knullig blijft de stoffen ‘hoedenplank’ die volgens Toyota makkelijk opbergbaar is, maar in de praktijk vooral goedkoop oogt.
De Yaris Cross is negen centimeter hoger dan de Yaris, waarvan zes centimeter extra blik is en drie centimeter extra bodemspeling. De hoofdruimte achterin is merkbaar vergroot, zodat je met een lengte tot ongeveer 1,85 meter aardig achter jezelf kunt zitten. Met de vierkante wielkasten en hoekige carrosserievorm is nadrukkelijk gepoogd om er een SUV’tje van te maken, terwijl hij door de kenmerkende achterlichtbalk nog steeds duidelijk als het derde lid van de Yaris-familie te herkennen is.
© Toyota
Interieur
Het interieur is vrijwel één op één overgenomen van de hatch, met twee noemenswaardige uitzonderingen. Ten eerste heeft de Yaris Cross een compleet nieuw infotainmentsysteem met betere smartphone-integratie en connectiviteit, dat we nog niet eerder in een Toyota gezien hebben. En da’s goed nieuws, aangezien het oude veel kritiek heeft geoogst. Helaas weten we nog niet hoeveel beter het nieuwe is, aangezien we hebben proefgereden in pre-productiemodellen zonder functioneel scherm. Ten tweede is het instrumentarium duidelijk anders van opzet. In plaats van twee aparte klokken met een scherm ertussenin heeft de Cross een groter centraal digitaal dashboard met twee kleine meters aan weerskanten. Qua materiaalgebruik en indeling is het verder zo goed als gelijk. Dus met kunststoffen zoals je die in het B-segment mag verwachten, maar overall een redelijk solide indruk achterlatend. Met net genoeg aflegruimte en eenvoudige bediening. Als altijd bij een Toyota slaan de deuren met een behoorlijk blikkerig geluid dicht…
© Toyota
Aandrijving
Onder de motorkap ook geen verrassingen, behalve wellicht dat de 1,0-liter instapmotor van de Yaris te licht wordt bevonden voor de Cross. Daarom begint de prijslijst bij een 125 pk 1,5-liter driecilinder met handgeschakelde zesbak en optionele automaat. Maar net zoals bij de hatchback verwacht Toyota veruit het meest van de hybride variant met 116 pk. Die heeft een standaard automaat, laag praktijkverbruik en afgaand op de ervaringen met hybridetechniek tot nu toe is hij ook onderhoudsarm. In de loop der jaren is de aandrijving met traploze transmissie ook een stuk verbeterd. De vertraging op commando’s van het gaspedaal is een stuk minder en ook is de aandrijflijn minder dan vroeger geneigd om direct veel toeren te maken als je wat meer vermogen vraagt. Wel merk je dat de driecilinder en het duo elektromotoren/generatoren er door het hogere gewicht (+110 kilo) en de mindere stroomlijn van de Cross harder aan moet trekken dan in de gewone Yaris. Een vierwielaangedreven versie met een extra motor op de achteras wordt wel geproduceerd, maar niet naar Nederland geïmporteerd door Louwman en Parqui. Eigenlijk zou de 1.8 Hybrid uit de Corolla voor dit formaat perfect zijn. Maar afgaand op het gebruik van de gemiddelde koper uit dit segment en de afwezigheid van hoogteverschil in Nederland is zo’n versie eigenlijk overbodig. Behalve bij het invoegen op de snelweg zul je nauwelijks met motorgeluid geconfronteerd worden. Dat gezegd hebbende: het kan aan de prototype-status van de auto hebben gelegen, maar de Yaris Cross is niet de stilste auto van het moment. Zowel wind, afrol- als onderstelgeluiden zijn behoorlijk aanwezig. Verder is het comfort van een acceptabel niveau. Met een iets hogere zitpositie voor goed overzicht rondom en stoelen met een redelijk korte zitting, maar wel een goede pasvorm.
© Toyota
Stijfheid
De Yaris is zoals gezegd een verrassend leuke auto om te rijden. Hetzelfde geldt voor de Corolla en zelfs de CH-R die deels van dezelfde techniek gebruikmaken. Wat dat betreft is de Yaris Cross enigszins een dissonant. Hij is wel lichtvoetig en zo wendbaar als je van een stadsauto mag verwachten, maar niet bovengemiddeld sportief of comfortabel. Zoals bij elke crossover voel je dat er de broodnodige stijfheid in het onderstel zit om de auto in bochten overeind te houden. Samen met de torsieas-constructie achter, plus de 18-inch wielen onder de testauto zorgde dat voor wat onrust op het (altijd beroerde) Belgische wegdek waarop we reden. Ook hier dus enig voorbehoud, totdat we de auto met 16- of 17-inch wielen hebben gereden. Ook inzake de beprijzing moeten we nog een kleine slag om de arm houden, omdat er nog instapvarianten van de hybride zullen volgen. Vooralsnog is die er pas vanaf 30.995 euro, wat een smak geld is voor zo’n compact model. En een bedrag waarvoor je ook een mooie Corolla op de stoep zet die duidelijk ruimer en comfortabeler is. De gewone 1.5 begint bij een meer redelijke 24.295 euro, maar da’s alsnog een paar duizend euro meer dan een gewone Yaris. Voor dat geld is standaard wel veel veiligheidsuitrusting en airco inbegrepen, maar veel meer ook niet. Eigenlijk begint het pas interessant te worden vanaf zo’n 28.000 euro, en schrik niet als je hoort dat een hybride met alles erop en eraan over de 38.000 euro gaat. Maar eerlijk gezegd is dat dan ook het enige wat de Yaris Cross echt lijkt te kunnen tegenwerken, want voor de rest scoort hij goed op de punten die er in dit segment toe doen.
Eindoordeel
Volwassen compacte crossover met een volwassen prijs. Niet het meest opwindende lid van de Yaris-familie, wel een sterke speler tussen de andere compacte crossovers.
Specificaties Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid