Detailhandel zou Black Friday moeten uitsmeren

 © ANP / Peter Hilz Peter Hilz

Den Haag -

Koopjesfestijn Black Friday, maar ook andere piekmomenten rond de feestdagen, moeten ook dit jaar worden uitgesmeerd over meerdere dagen. Die oproep hebben winkelbrancheverenigingen als RND, INretail en Euretco aan hun achterban gedaan.

ANP

Demissionair premier Mark Rutte zei tijdens het coronadebat op dinsdagavond al dat de winkels de uitverkoopacties zoals Black Friday zo veel als mogelijk zullen spreiden.

Volgens Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), is de achterban „maximaal” opgeroepen om piekbelasting in de winkelstraat te voorkomen. Peters wijst daarbij op grote ketens als IKEA, Decathlon, H&M en Intersport, die afzien van Black Friday-acties. MediaMarkt heeft het over Black Friday-week. „Veel bedrijven doen er niet aan mee”, aldus Peters.

Peters kijkt met spanning naar het debat in den Haag waar over de verplichte QR-code in de winkelstraat wordt gepraat. Hij wijst erop dat het kabinet dinsdag al schermde met een nationale invoering ervan. Volgens Peters is het niet mogelijk om bij 56.000 voordeuren van winkels op de QR-code te gaan controleren. De winkelstraat is volgens Peters geen bron van besmettingen. „We zouden willen dat wij als winkels konden bijdragen. Maar dat kunnen we niet.”

Discussies

Volgens INretail zien winkelbedrijven het niet zitten om politieagent te spelen. INretail-directeur Jan Meerman verwacht een hoop „discussies, ruzies en ander gedoe” aan de voordeuren. „De discussie die in het parlement gevoerd moet worden, verplaats je naar de winkeldeur.” Veiligheid van de medewerkers heeft voor hem de hoogste prioriteit.

Verder wijs Meerman ook op de uitvoerbaarheid als winkels belast worden met de controle. „In de sector staan momenteel 30.000 tot 35.000 vacatures open. Worden winkels verplicht de QR-codes te controleren, dan moeten we op zoek naar nog eens 30.000 tot 35.000 mensen. Die zijn er gewoonweg niet.”

QR-verplichting

De winkelbranche praat begin volgende week met het kabinet. Daarbij moet volgens INretail worden gezocht naar een werkbare oplossing. Dat zou volgens Meerman kunnen door een QR-verplichting in te voeren waarbij het aan handhavers is om te controleren. Een volledige lockdown moet volgens hem koste wat kost worden voorkomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal