Gemeente Horst aan de Maas maakt samen met inwoners Rembrandtstraat Waterklaar

In de gemeente Horst aan de Maas wordt er hard aan de weg getimmerd om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, droogte en hitte. Het initiatief ‘Samen Duurzaam Norbertuswijk’ is een pilot gestart met bewoners aan de Rembrandtstraat, gelegen in de Norbertuswijk in Horst, om gezamenlijk over te gaan tot waterafkoppeling van het riool van de woningen. De familie Boskamp woont aan deze straat en neemt deel aan de pilot dat de basis legt voor andere vervolgprojecten in de wijk en de gemeente.

Waterklaar

De Rembrandtstraat met een plantsoen ligt relatief hoog. Als het hard regent stroomt het water via deze weg naar de Meterikseweg en Venrayseweg. Daar staan de straten bij hevige regenval onder water. De jaren 2018, 2019 en 2020 waren extreem droog. “Zonde dat als het ’s zomers een keer regent dat het regenwater in de riolering verdwijnt terwijl de tuin om water schreeuwt. Hier ligt dan ook een groot voordeel voor de burgers als ze het regenwater afkoppelen en in de tuin laten lopen”, aldus Giel van Eck, Beoordelaar afkoppelaanvragen hemelwater bij de gemeente Horst aan de Maas.

Wij zijn WaterklaarDe familie Boskamp was één van de bewoners van de Rembrandstraat die zich verdiepte in het afkoppelen van regenwater op de riolering. Familie Boskamp: “Door de kleine voortuin en kruipruimte, dat geldt voor iedere woning aan deze straat, was het niet mogelijk om het regenwater in de voortuin te infiltreren. Samen met Giel van Eck zijn we tot de oplossing gekomen om de regenpijp aan de achterkant van de woning af te koppelen en een infiltratieput aan te leggen. Aan de voorkant van de woningen gaan we samen met alle buurtbewoners en de gemeente het plantsoen aanpakken. Hier zal een wadi aangelegd worden met beplanting en een zitgelegenheid. Een wadi is een extra verlaging in het plantsoen waar het overtollig water in wordt opgevangen. Vervolgens kan het regenwater in de grond zakken en op die manier het grondwater aanvullen.”

Enthousiasme is grootHet project aan de Rembrandtstraat in de Norbertuswijk is voor de projectgroep ‘Samen Duurzaam Norbertuswijk’ een eerste pilot voor een groter project i.s.m. met de gemeente. Mede-initiatiefnemer Piet Berden: “Naast het thema duurzaam wonen in deze wijk, bekijken we ook welke maatregelen genomen kunnen worden bij wateroverlast. Aan de Rembrandtstraat kunnen we leren hoe we Waterklaar verder in de wijk aan moeten pakken en mensen kunnen enthousiasmeren om deel te nemen. De reacties tot nu toe zijn veelbelovend. Niet alleen het regenwater afkoppelen, maar ook het aanpassen van het plantsoen voor de deur sprak de bewoners aan. Dat inwoners de handen uit de mouwen moeten steken, is geen probleem. Ook het thema hittestress nemen we mee in samenwerking met de gemeente.”

Zo makkelijk kan het zijnGiel van Eck: “In de gemeente Horst aan de Maas hebben al veel inwoners en ook bedrijven hun regenwater afgekoppeld. Toch is er ook nog veel winst te behalen. Mensen denken vaak dat ze hun hele tuin overhoop moeten halen. Afkoppelen kan vaak op een heel gemakkelijke manier. Samen met de bewoners breng ik de wensen en mogelijkheden in kaart. Ik krijg vaak de reactie ‘kan het zo gemakkelijk?’” Net zoals vele andere gemeenten in Limburg heeft ook de gemeente Horst aan de Maas een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater.

Doe meeWil jij je tuin ook Waterklaar maken? Ga naar waterklaar.nl/wateroverlast en draag bij aan een klimaatbestendige toekomst.