D66-Kamerlid voelt zich bedreigd door Kamerlid van Forum: ‘Uw tijd komt nog wel’

Print

Van Houwelingen (FvD) tegen Sjoerdsma (D66): ’Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen’. Video: Tweede Kamer

Het komt wel vaker tot harde botsingen tussen D66 en Forum voor Democratie over het coronabeleid, maar woensdag liep het flink uit de hand. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voelde zich zelfs bedreigd door Pepijn van Houwelingen (FVD).

Die laatste zei in het verhitte debat naar Sjoerdsma: „En uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen!” Het D66-Kamerlid wilde daarop niet meer verder met zijn inbreng en vroeg de voorzitter om ingrijpen. „Dat zijn allemaal dreigementen. Ik vind het er niet fraaier op worden”, reageerde voorzitter Ockje Tellegen.

Sjoerdsma, opgegroeid in Limbricht, vroeg Van Houwelingen om zijn woorden terug te nemen. De D66’er kreeg daarbij steun van andere partijen. „Wat Forum liet zien was grofweg schandalig”, verklaarde Agnes Mulder van het CDA.

Lees ook: Kamer worstelt met mores van Forum: ’Dit is krankzinnig’

Uiteindelijk nam Van Houwelingen na een korte schorsing opnieuw het woord. Hij zei dat zijn opmerking niet persoonlijk was bedoeld naar Sjoerdsma. Maar verklaarde tegelijk dat als het zo ver komt Sjoerdsma „wellicht een van de velen is die tegen die tijd in aanmerking komen” om voor een tribunaal te verschijnen.

D66-Kamerlid voelt zich bedreigd door Kamerlid van Forum: ‘Uw tijd komt nog wel’
FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen.  Foto: ANP/HH

Daarop greep voorzitter Tellegen opnieuw in. „We spraken net af dat het geen persoonlijk dreigement aan het adres van Sjoerdsma was. Ik zie u instemmend knikken”, zei ze richting Van Houwelingen. „Besef dat woorden ertoe doen.” Kort daarop werd besloten om drie kwartier lunchpauze te nemen om zo de gemoederen te bedaren.

Tijdens de pauze vroeg de voorzitter aan Van Houwelingen om zijn woorden richting Sjoerdsma nog eens te „nuanceren”. Het Forum-Kamerlid was daartoe bereid en verklaarde dat zijn woorden „nooit bedoeld waren als een of andere vorm van dreigement of wat dan ook naar Sjoerdsma of wie dan ook”. Tellegen was hem „zeer erkentelijk” hiervoor.

Forum botst geregeld met andere partijen omdat ze vergelijkingen maakt tussen de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging en het coronabeleid van het kabinet waar Forum zich fel tegen verzet.

Lees ook: Commentaar: Tweede Kamerleden moeten Baudet niet negeren maar blijven wijzen op zijn waanzinnige ideeën, valse aannames en complottheorieën

,,Het gebeurde spreekt voor zich. De bal ligt nu bij het presidium van de Tweede Kamer. We gaan ervanuit dat geen klacht nodig is om het presidium tot actie te bewegen”, antwoordt de woordvoerder van Sjoerdsma op de vraag van De Limburger of het D66-Kamerlid nog stappen overweegt.

Sjoerdsma toonde zich tijdens het debat zichtbaar aangeslagen door de woorden van Van Houwelingen. Met diens verklaring dat de opmerkingen niet persoonlijk op Sjoerdsma waren gericht, maar dat hij slechts een van de velen is die zich voor een tribunaal zouden moeten verantwoorden, maakt het Kamerlid van Forum voor Democratie het alleen maar erger, meende de D66’er. ,,Het voert echt te ver om Kamerleden die democratische besluiten nemen tot misdadigers te bestempelen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu