Harry bouwt een zelf opdrijvend schot tegen plotselinge wateroverlast

Hevige regenbuien komen in Limburg steeds vaker voor. Ze veroorzaken plotselinge wateroverlast en kunnen grote gevolgen hebben. Met het programma Water in Balans pakt Waterschap Limburg samen met de omgeving wateroverlast door het veranderd klimaat aan. Om wateroverlast drastisch te beperken, is ieders bijdrage hard nodig. Harry Verdonschot uit Asenray heeft een zelf opdrijvend schot gemaakt om zijn woning te beschermen tegen wateroverlast.

Waterklaar

Tijdens de hoosbuien van de afgelopen jaren liep het regenwater vanuit de straat rechtstreeks de kelder in bij Harry Verdonschot. “Ik woon hier al vijftig jaar en de laatste tien jaar heb ik pas last van wateroverlast. Als het hard regent stroomt het water van de straat mijn kelder in. Een aantal keren heeft dit ertoe geleid dat mijn kelder flink onder water stond”, vertelt Harry Verdonschot.

Samen kan het verschil worden gemaaktKlimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. De kans op wateroverlast neemt toe, maar het wordt ook steeds droger en heter. Eén ding is duidelijk: Het klimaat verandert sneller dan gedacht. “Bij Waterschap Limburg geven we met het programma Water in Balans voorrang aan het aanpakken van wateroverlast door het veranderend klimaat. In dit programma worden samen met de omgeving wateroverlast knelpunten aangepakt. De maatregelen bedenken, realiseren en beheren we samen met de omgeving. Wateroverlast aanpakken kan het waterschap namelijk niet alleen, daar hebben we iedereen bij nodig. We werken vanuit 4 knoppen; knop 1 het landelijk gebied, knop 2 stedelijk gebied, knop 3 watersysteem en de laatste knop 4 schade beperken aan je eigen woning. Daarom wordt aan bewoners gevraagd om zichzelf te beschermen tegen wateroverlast”, duidt Max van Leeuwen, Adviseur klimaatadaptatie Waterschap Limburg.

Zelf getroffen maatregelenHarry Verdonschot: “De laatste keer dat er veel regenwater mijn kelder in stroomde was ik niet thuis, met alle gevolgen van dien. Ik heb daarom zelf maatregelen genomen en een schot ontwikkeld dat door de dynamiek van de natuur naar boven komt en het water van de weg afsluit. Als het water zakt en weer verdwijnt, gaat het schot automatisch naar beneden. Dat gaat allemaal volgens de natuurwetten. Zo hebben we de ellende van de natuur toch weer gebruikt om er iets goeds mee te doen. Max van Leeuwen vult aan: “Voordat je wateroverlast ervaart, is het een goed idee om je eigen woning zo optimaal mogelijk voor te bereiden op water. Het aanbrengen van een zelf opdrijvend schot, het verhogen van de kelderontsluiting of het plaatsen van een schot voor de deur zijn voorbeelden van maatregelen die wateroverlast kunnen voorkomen.”

Voorbereiden op plotselinge wateroverlastMax van Leeuwen: “Wanneer er plotselinge wateroverlast optreedt, kan het zijn dat je niet thuis bent. Daarom is het verstandig om altijd goed het weer te blijven volgen en op dagen van mogelijke hevige neerslag preventief een schot of zandzakken te plaatsen. Wateroverlast is ook te voorkomen door goede afspraken te maken met je buren. Zodat zij je kunnen helpen voor wanneer je niet thuis bent bij plotselinge wateroverlast. Ideaal is een zelf opdrijvend schot zoals Harry heeft gemaakt. “Sinds ik dit schot heb geplaatst, hebben wij het al drie keer nodig gehad. Het werkt perfect! Dit schot is voor mij de ideale oplossing. Ik hoef er niet bij te zijn. Het gaat vanzelf”, vertelt Harry Verdonschot.

Wacht niet op waterMeer informatie over wat jezelf kunt doen bij plotselinge wateroverlast vind je op www.waterklaar.nl/wateroverlast. Lees de tips en kom op tijd in actie. Wacht niet op water.