Samen met inwoners pakt gemeente Sittard-Geleen wateroverlast aan

In de gemeente Sittard-Geleen merken ze ook dat het klimaat verandert. Hittegolven, perioden van droogte en zware neerslag zijn de laatste jaren toegenomen. Dit zorgt steeds meer voor overlast. De gemeente neemt samen met de Limburgse waterorganisaties allerlei maatregelen om watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens hevige buien te beperken. Ook aan inwoners wordt gevraagd om maatregelen te nemen. Rudy Klaassen heeft onlangs zijn tuin Waterklaar gemaakt.

Waterklaar

Toen Rudy Klaassen samen met zijn man en hond Tybo in de gemeente Sittard-Geleen kwam wonen, was er meteen wateroverlast. “In de zomer van 2020 viel er veel regen in korte tijd. De riolering onder onze garage kon al het regenwater niet aan. Al het water kwam via het schrobputje omhoog. Het water stond maar liefst 40 centimeter hoog in onze garage. Ook de kas in onze tuin leek op een aquarium met planten. We waren enorm geschrokken en hebben direct actie ondernomen om het waterprobleem op te lossen”, vertelt Rudy Klaassen.

Regenwater opvangen in de tuinRudy Klaassen: “We hebben als eerste het schrobputje in onze garage van het riool afgekoppeld. Dat was de grootste boosdoener van de waterschade. Vervolgens hebben we een dompelpomp voor de garage geplaatst die het regenwater van de straat opvangt en doorpompt naar onze vijver. Ook hebben we 70m2 stenen uit onze tuin gehaald en een sedumdak met zonnepanelen aangelegd. Het regenwater van het dak wordt opgevangen in regentonnen en via drainageslangen in de tuin geïnfiltreerd in twee waterinfiltratiekoffers van grind. We willen zoveel mogelijk het water in onze eigen tuin opvangen.”

Een groene sponsDe gemeente Sittard-Geleen vindt de tuin van Rudy een fantastisch voorbeeld van een klimaatbestendige tuin. Beleidsambtenaar klimaatadaptie van Sittard-Geleen Marc Strookman licht toe: “Alle stenen zijn uit de tuin van Rudy gehaald. De tuin is één groene spons geworden. Een spons zorgt ervoor dat water vastgehouden wordt, voorkomt wateroverlast en bestrijdt droogte en hitte. Ook wij als gemeente proberen dat na te streven. We leggen riolen en wadi’s aan die water infiltreren en we zorgen voor meer groen in de wijken. De belangrijkste maatregel is voorkomen dat regenwater wegstroomt via het riool. Infiltreren in de bodem is veel beter.”

Samen WaterklaarSamen met inwoners gaat de gemeente Sittard-Geleen de uitdaging aan om regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. “Wij als gemeente vinden het heel belangrijk dat inwoners ook meehelpen om maatregelen te nemen tegen het veranderende klimaat. Het afkoppelen van regenwater van je dak of het vergroenen van je tuin zijn voorbeelden van maatregelen die je kunt nemen”, vertelt Marc Strookman. Rudy Klaassen vult aan: “Beperk de bestrating in je tuin en leg zoveel mogelijk groen aan. Groen neemt veel water op. Ook ervaar je de jaargetijden meer en zorgt groen voor verkoeling in de tuin. Een groen sedumdak zorgt bovendien ook voor verkoeling in je woning. Dus stenen eruit en groen erin.” Om de tuin Waterklaar te maken, heeft de gemeente Sittard-Geleen een gunstige subsidieregeling. Kijk voor meer informatie over de maatregelen die je kunt nemen en de subsidieregeling op www.waterklaar.nl/wateroverlast.