Gezondheidsraad: ook boosterprik voor mensen met Downsyndroom

 © ANP

Ook mensen met het syndroom van Down zouden zo snel mogelijk een boosterprik van het coronavaccin moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Eerder opperde de raad al zo’n extra prik aan te bieden aan ouderen en bewoners van zorginstellingen.

Bron: ANP

Sommige mensen met het syndroom van Down wonen in een zorginstelling, dus zij komen ook op basis van het vorige advies van de raad al aan de beurt.

„Ondanks vaccinatie” zijn mensen met het syndroom van Down „onvoldoende beschermd tegen ernstige ziekte en sterfte door Covid-19”, aldus de raad. De kans op ziekte en sterfte door corona is vergelijkbaar met dat van gevaccineerde ouderen. Bovendien hebben volwassenen met het downsyndroom een lagere immuunrespons na vaccinatie, zo blijkt volgens de raad uit onderzoek. Wat dat precies zegt over de bescherming tegen ziekte door besmetting met het coronavirus is evengoed nog duidelijk.

Wel zijn er „duidelijke aanwijzingen” dat mensen met het downsyndroom een hoger risico hebben op een ernstiger verloop van Covid-19, evenals een hogere kans op sterfte. Dat geldt al voor mensen met downsyndroom vanaf een leeftijd van 40 jaar. De Gezondheidsraad haalt onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk aan, waaruit zou blijken dat gevaccineerde mensen met het syndroom van Down dertien keer meer kans hebben te sterven aan Covid-19 dan gevaccineerde volwassenen zonder onderliggende aandoening. Over mensen jonger dan 18 zijn er nog weinig gegevens beschikbaar, aldus de raad

Zorgminister Hugo de Jonge besloot om naast 60-plussers en mensen in een zorginstelling ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact met voorrang een boosterprik te geven. Nadat deze mensen aan de beurt zijn geweest, mogen ook 60-minners een extra prik halen, ook al is dat volgens de Gezondheidsraad nu medisch niet per se nodig. Of mensen met het syndroom van Down na het advies van de Gezondheidsraad voorrang krijgen in de boosterprikcampagne is aan de minister.

Mensen met een ernstige immuunstoornis bouwen ook te weinig afweer op tegen het coronavirus na vaccinatie. Zij kunnen nu al een derde prik krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal