Onderzoek: flinke groep ondernemers met structurele problemen

Print
Onderzoek: flinke groep ondernemers met structurele problemen

Foto ter illustratie.  Afbeelding: ANP / ANP

Ruim een op de tien ondernemers ervaart structurele problemen en lijdt daar persoonlijk onder.

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van onderzoek onder bijna 2000 ondernemers. De KVK verwacht dat die groep groter wordt door de nieuwe coronamaatregelen die zijn afgekondigd door het demissionaire kabinet.

„Het aantal telefoontjes dat ik per dag krijg, is met tientallen toegenomen sinds de afkondiging van de nieuwe maatregelen. Mensen die ik spreek zijn regelmatig emotioneel”, zegt KVK-adviseur Gé Gijsen in een toelichting. „De crisis is duidelijk nog niet voorbij. Het is zaak om oog te houden voor deze groep ondernemers in zwaar weer. Mensen die ik spreek staan soms aan de rand van de afgrond.”

Lees ook: LWV: ‘Nieuwe steunmaatregelen absolute aanfluiting’

Volgens de KVK staat zo’n 10 procent van de ondernemers er financieel minder goed voor dan in juni vorig jaar en hebben zij vaker moeite hun maandelijkse kosten te betalen. Van hen zegt een ruime meerderheid dat de schulden grotendeels of volledig te wijten zijn aan de coronacrisis. Het gaat in verhouding meer om bedrijven in de horeca, evenementenbranche of recreatiesector. Toch kijken ondernemers volgens onderzoek van het KVK over het algemeen met iets meer vertrouwen naar de toekomst dan vorig jaar aan het begin van de zomer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee