Nog gauw een zuinige cv-ketel bestellen? Vergeet het maar! De wereld is van slag door het chiptekort

Door het wereldwijde chiptekort kampen Black Friday-bestellingen waarschijnlijk met lange levertijden. © Getty Images

Schinnen -

Zonder computerchips staat de wereld stil. Het gigantische tekort raakt niet alleen de auto-industrie keihard. Want microprocessoren zitten tegenwoordig zo’n beetje overal in.

Frans Dreissen

Dat belooft nog wat komende week, rondom de Black Friday-aankopen. Het aanbod zou wel eens teleurstellend kunnen zijn. Bovendien worden door voorraadperikelen nu al lange levertijden voorspeld voor bepaalde elektronische en huishoudelijke apparaten.

Filevorming ook in de installatiebranche. Met de kou in aantocht nog gauw die oude cv-ketel vervangen door een nieuwe, energiezuinige? Zeker met die absurd hoge gasprijs van nu geen overbodige luxe, toch? Nou, vergeet het maar! Het is zeer goed mogelijk dat de nieuwe ketel pas hangt als de winter alweer voorbij is.

Lees ook: Mode- en woonbranche hard getroffen door productie- en transportproblemen: tekorten leiden tot wanhoop in de winkel

„Vroeger moest je rekenen op vier, vijf weken levertijd”, zegt Eric Plum, verkoopleider bij Volta Limburg. „Nu is dat minimaal twaalf weken. De aanvoer van de producent naar de groothandel stokt. Vanwege chip- maar ook productieproblemen door de lockdowns, zijn sommige ketels voorlopig helemaal niet meer beschikbaar.”

Grote vraag, weinig aanbod op dit moment van warmtepompen. © ANP

Warmtepomp

Datzelfde geldt voor warmtepompen. „Door onder meer de hoge gasprijs is er een explosieve vraag naar zogeheten hybride warmtepompen, die je kunt combineren met de bestaande cv-installatie. Maar ook op die warmtepompen zit een lange levertijd. Er is één voordeel aan de wachttijd: het Rijk wil zulke installaties komend jaar extra subsidiëren. Naar verwachting zo’n 700 tot 1000 euro bovenop de huidige compensatie.”

De installatiesector worstelt met meer uitdagingen. Zo is er wereldwijd een schaarste aan grondstoffen als staal en aluminium, waardoor iets simpels als een expansievat amper nog te krijgen is. En dan is er nog de krapte aan handjes, technisch personeel. „Een chronisch probleem”, aldus Plum. „Bestaande klanten met een kapotte ketel proberen we wél binnen vijf werkdagen te helpen.”

De autobranche wordt misschien het hardst getroffen door het chiptekort. Voor de vierde maand op rij zijn er in Europa minder auto’s op kenteken gezet in vergelijking met vorig jaar. Dit komt doordat kritieke onderdelen als rijhulpsystemen en andere elektronica aan boord niet zonder chips kunnen.

Keukenapparatuur

Met het verplichte thuiswerken en de feestdagen op komst, is er ook veel vraag naar keukenapparatuur. Grote fabrikanten en keukenwinkels erkennen dat er sprake is van langere levertijden, maar spreken liever van een uitdaging dan van een probleem.

Vertraging ook wat betreft bestellingen van pc’s en smartphones. Apple heeft vanwege het chiptekort de productie van de iPads en nieuwste iPhones noodgedwongen verminderd.

De schaarste aan chips is niet nieuw, maar speelt al langer. De oorzaak: innovatie. Er worden veel nieuwe apparaten op de markt gebracht die steeds krachtigere chips nodig hebben.

Door corona en de lockdowns raakte het productieproces danig in de war. Tegelijkertijd was er vanwege al het thuiswerken meer vraag naar computers, telefoons en laptops. Grote chipmakers als Samsung, TSMC en Intel doen er alles aan om meer te produceren. Ze hebben miljardeninvesteringen aangekondigd. De bouw echter van een nieuwe fabriek vergt zo’n drie jaar. Reden waarom het chiptekort voorlopig niet is opgelost. Geduld dus. Kopers zullen in elk geval vroeg hun slag moeten slaan om voor de feestdagen tijdig alles in huis te hebben.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal