Limburgse 65-plussers wonen veiliger thuis met valpreventie

Print
Limburgse 65-plussers wonen veiliger thuis met valpreventie

Afbeelding: Pexels Photo

Volgens Veiligheid.nl, het onafhankelijke expertisecentrum op gebied van vallen, belandden er vorig jaar in Nederland 103.000 65-plussers op de spoedeisende hulp na een val. GGD Limburg-Noord onderzocht de vallen in de eigen regio. Eén van de conclusies: 1 op de 3 ouderen valt jaarlijks minimaal één keer. Deze cijfers laten zien hoe belangrijk valpreventie voor ouderen in Limburg is.

Tel hierbij op dat de overheid ouderen motiveert om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Ten eerste zijn de verzorgingstehuizen nagenoeg verdwenen. En alleen mensen die een zorgindicatie hebben kunnen in een verpleegtehuis terecht. Ten tweede verstrekken de gemeenten vergoedingen om het langer thuis wonen mogelijk te maken. Er zijn (mede) hierdoor steeds meer ouderen die langer zelfstandig blijven wonen. Dat maakt het nog belangrijker om stil te staan bij valpreventie in huis.

Vergoeding via de gemeente

De vergoeding uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is één van de manieren waarop de gemeente haar inwoners helpt om veilig thuis te blijven wonen. Het doel van die wet is om mensen financieel te ondersteunen die langer thuis willen wonen maar dat niet (alleen) kunnen. Zij krijgen dan een vergoeding voor hulpmiddelen of hulp aan huis. Denk hierbij aan een traplift, scootmobiel of hulp in de huishouding.

Zelf vallen voorkomen

Volgens een onderzoek naar langer thuis wonen, zijn er ook veel 75-plussers (21,3%) die zelf graag langer in hun eigen huis willen blijven wonen. Zij kunnen zelf een aantal dingen doen om vallen te voorkomen en dus veilig thuis te blijven wonen.

Omdat meer dan de helft (55%) van de valongelukken bij ouderen thuis gebeurt, is het aanpassen van de woning een eerste stap. De gemeente vergoedt alleen hulpmiddelen die noodzakelijk zijn. Hulpmiddelen of huisaanpassingen die uit voorzorg worden gekocht, vallen hier niet onder. Voor wie de traplift zelf wil kopen maar een klein budget heeft, kan kiezen voor bijvoorbeeld een kwalitatieve tweedehands traplift van Otolift.nl. Ook andere hulpmiddelen zijn tweedehands verkrijgbaar. En bij de meeste zorgwinkels is het ook mogelijk om de hulpmiddelen te huren of zelfs te lenen.

De spieren sterk houden

Naast de huisaanpassingen is het bijvoorbeeld belangrijk om actief te blijven. De World Health Organization (WHO) raadt mensen van 65 jaar en ouder aan om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Activiteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren maar ook licht huishoudelijk werk houden de spieren sterk.

Bewegen helpt bij het voorkomen van spierkrachtafname. Naarmate we ouder worden, neemt onze spierkracht af, dat is een natuurlijkproces én wordt verstrekt doordat ouderen hun spieren minder gebruiken. Het nadeel van zwakke(re) spieren is dat ze minder goed kunnen compenseren bij een onbalans; dat maakt de kans om te vallen groter.

Met hulp van de gemeente én eigen inzet kunnen veel vallen worden voorkomen. Zo kunnen ouderen in Limburg veilig langer thuis blijven wonen.