Reactie op ‘klaagbrief’: noorden provincie kan een voorbeeld nemen aan cultuurstad Heerlen

Print
Reactie op ‘klaagbrief’: noorden provincie kan een voorbeeld nemen aan cultuurstad Heerlen

Met bijvoorbeeld Cultura Nova heeft Heerlen bewezen als cultuurstad een bovenregionale uitstraling te hebben.  Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen -

Met een pittige brief pareert de Heerlense cultuurwethouder Jordy Clemens kritiek van zijn collega’s in Midden- en Noord-Limburg over subsidies. „Laten we ons niet blindstaren op standplaatsen.”

In een brief roept hij hen donderdag op één Limburgs front te vormen voor een eerlijke verdeling van provinciale cultuursubsidies. En wijst de andere steden op hun eigen verantwoordelijkheid om zelf ook in cultuur te investeren.

Ondergeschoven kindje

‘Wéér zijn Noord- en Midden-Limburg het ondergeschoven kindje in het cultuurbeleid van de provincie’, schreven de wethouders van Roermond, Weert, Venlo en Venray onlangs in een brief aan de provincie. Zij vinden de verhoudingen in Limburg scheef, omdat het zuidelijk deel van de provincie meer cultuursubsidie krijgt. Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum in Venlo steunt hun kritiek.

Lees ook: Boze wethouders schrijven brief: wéér staan Noord- en Midden-Limburg achteraan in de rij qua cultuurbeleid van de provincie

Negeren

Clemens vindt dat zijn collega’s polariseren. „Jullie kennen Heerlen als een stad die wars is van praatjes over valse tegenstellingen, zoals Noord versus Zuid.” Ook wijst hij hen er fijntjes op dat zij in hun brief Heerlen als cultuurstad volledig negeren. Terwijl met bijvoorbeeld Cultura Nova „en een van de grootste theaters van Nederland” de stad volgens hem juist een bovenregionale uitstraling heeft.

„Wij zijn geen stad van sjiek en sjoen. Wel een die al jaren als geen ander in cultuur investeert.” Hij benadrukt het atypische karakter van Heerlen. „De ons onlangs ontvallen Heerlense nachtburgemeester en cultuurman Lex Nelissen riep geen Nondeju maar Auw Banaan. En wij kennen geen Veier Beier, maar wel Sjud me ene in”.

Lees ook: Met Lex Nelissen (1949-2021) verliest Heerlen zijn kleurrijke nachtburgemeester: ‘Hij was als een kat met negen levens’

Street art

Clemens benadrukt dat Heerlen ook het belang inziet van bijvoorbeeld het Huis voor de Kunsten in Roermond en het Film Festival in Venlo. Eraan toevoegend: „Een festival waar veel films van Limburgse makers worden getoond door onder andere de begeleiding van het in Heerlen gevestigde Cinesud.”

Met samenwerking en lef kom je volgens hem verder dan het opzoeken van tegenstellingen. Als voorbeeld noemt hij de keuze van Heerlen om graffiti en street art niet als vandalisme te zien, maar als kunst te omarmen. Ook door het verdubbelen van het budget voor cultuureducatie neemt Heerlen volgens hem verantwoordelijkheid. „Hopelijk doet goed voorbeeld volgen.”

Lees ook: Meer aanvragen dan budget: Heerlen verdubbelt pot voor cultuureducatie basisscholen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu