Nederlander Europees kampioen sparen

Sittard-Geleen -

Nederlanders waren in het eerste halfjaar van 2021 met afstand kampioen sparen van Europa. Gemiddeld spaarden landgenoten 1734 euro. Daarmee versloegen we de Duitsers met 2-1 en de Italianen met nog ruimere cijfers.

Pieter van erven Dorens

„Nederlanders zijn steeds meer gaan sparen sinds het begin van de pandemie. In geen enkel land in Europa werd per persoon meer geld op de bankrekeningen gezet”, zegt Eelco Habets, directeur Nederland van spaarplatform Raisin. Het onderzoek is afkomstig van de Duitse moederbank Raisin.

Achter Nederland kwamen de Britten met een gemiddeld spaarbedrag van 1424 euro. Daarna volgden de Fransen (1003 euro) en Duitsers (883 euro). Nederlanders spaarden in het eerste halfjaar bijna vier keer meer dan Italianen, die per persoon slechts 453 euro opzijgezet hebben.

Volgens Raisin zetten de Nederlanders van juli 2020 tot juni 2021 in totaal 38 miljoen euro opzij op hun betaal- en spaarrekeningen. De Duitsers waren goed voor 160 miljard euro, de Britten voor omgerekend 170 miljard euro.

Vertraagd

Waar Nederlanders onverminderd hard zijn blijven sparen, is het spaartempo in de gehele eurozone volgens Raisin weer wat vertraagd. Gemiddeld heeft een inwoner van de eurozone nu 796 euro meer op de rekening staan dan in december 2020. In de belangrijkste economieën van de eurozone toonde alleen het spaartempo van de Fransen een stagnatie.

„Na de grootste instroom aan geld sinds de financiële crisis van 2018, is het spaargedrag in de eurozone weer teruggekeerd naar de niveaus die we zagen voor de pandemie”, constateert Raisin-topman Tamaz Georgadze.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal