Voedselautoriteit EU geeft methaanremmer van DSM positief advies mee

 © ANP

Brussel
Redactie

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft de Europese Commissie positief geadviseerd over methaanremmer Bovaer van DSM.

Een kwart theelepel Bovaer per dag in het voer van melkkoeien, reduceert de methaanuitstoot met circa dertig procent. De EFSA bevestigt dat het veevoeradditief de methaanproductie in de darmen van melkkoeien vermindert en dat Bovaer veilig is voor dier en consument.

Lees ook: DSM investeert in Schotse fabriek en helpt klimaat door methaanuitstoot koeien fors te verminderen

Met dit advies komt de aanvraag voor goedkeuring in de EU in de eindfase. Groen licht van de Europese Commissie betekent dat DSM in de eerste helft van 2022 kan beginnen met de marktontwikkeling in Europa. DSM kondigde onlangs een grootschalige productiefaciliteit aan in Dalry, Schotland. Eerder verkreeg de multinational uit Heerlen goedkeuring voor Brazilië en Chili. Daar is een overeenkomst gesloten met JBS, een van ’s werelds grootste voedselproducenten.

Tijdens de recente Klimaattop in Schotland hebben regeringen van meer dan honderd landen toegezegd de methaanuitstoot tegen 2030 met 30 procent te zullen verminderen. Methaan is een vele malen krachtiger broeikasgas dan kooldioxide.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal