Het is erop of eronder voor VDL Nedcar: haakt Canoo af als nieuwe klant of niet?

De personenauto van Canoo, zoals die in Born zou moeten worden gemaakt. © Canoo

Born/Eindhoven
Frans Dreissen en Peter Scholtes

Haakt Canoo wel of niet af als eerste nieuwe klant van VDL Nedcar? De deadline van 30 november voor het sluiten van een definitief contract komt akelig dichtbij.

De datum staat in een document dat Canoo heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC. De deal met VDL Nedcar is van de baan als beide partijen het voor die tijd niet eens worden over een productiecontract. Tenzij ze een nieuwe datum overeenkomen.

Lees ook: Weer een klap voor VDL Nedcar: nieuwe klant Canoo haakt (tijdelijk) af

Canoo maakte afgelopen week bekend zijn eerste elektrische auto’s in een eigen fabriek in de Verenigde Staten te maken. VDL Nedcar zou komend jaar de eerste 1000 zogenoemde Lifestyle Vehicles bouwen voor Canoo en een jaar later 15.000 stuks. Dat laatste aantal werd later bijgesteld naar 25.000 auto’s. Afgelopen week bleek dat definitieve contracten met VDL Nedcar nog steeds niet zijn getekend. Canoo-topman Aquila zei wel dat hij de voorkeur geeft aan snelle productiestart in de gloednieuwe eigen autofabriek in Pryor, Oklahoma: eind 2022.

„Nu alles veel duidelijker is geworden, gaan we deze maand nog met VDL Nedcar in gesprek over een herprioritering”, aldus Aquila in een gesprek met beleggingsanalisten. Hij meldde ook dat de omstandigheden voor een productie in Nederland minder gunstig zijn door de pandemie, het containertransport per schip en de belastingen. Canoo verscheept eerst onderdelen vanuit de VS naar Born. Vervolgens gaan de complete auto’s voor de Amerikaanse markt retour.

VDL wil niet reageren vanwege de met Canoo afgesproken geheimhouding.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal