Gewonden bij rellen in Rotterdam door waarschuwingsschoten politie

Print

Rellen bij protest tegen 2G beleid in Rotterdam: politie lost waarschuwingsschoten. Video: Facebook / Video in verzet

Rotterdam -

Bij rellen in Rotterdam op de Coolsingel zijn gewonden gevallen doordat de politie waarschuwingsschoten heeft gelost, meldt de politie. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt, aldus een woordvoerder.

Honderden betogers hadden zich vrijdagavond in Rotterdam op de Coolsingel verzameld. Ze protesteerden tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt en waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. De betoging liep vervolgens uit op rellen.

Gewonden bij rellen in Rotterdam door waarschuwingsschoten politie
Honderden betogers hebben zich verzameld op de Coolsingel om te protesteren tegen het 2G-beleid  Foto: ANP

Betogers staken vuurwerk af en er werden brandjes gesticht op straat, meldt de politie. Er zouden ook politieauto’s en straatmeubilair zijn vernield. Op social media zijn ook beelden te zien van een politieauto die in brand zou zijn gestoken. De politie heeft ook een waterkanon ingezet om de menigte te verdrijven.

Gewonden bij rellen in Rotterdam door waarschuwingsschoten politie
Foto: ANP

Rotterdam Centraal afgesloten

De politie heeft het station Rotterdam Centraal en een metrostation afgesloten. In verband met de rellen rijden er geen treinen van en naar Rotterdam CS, meldt NS. Op borden boven de ringweg A20 bij Rotterdam en op lokale wegen worden automobilisten gewaarschuwd het centrum van Rotterdam te mijden wegens de situatie.

Ook zou een journalist zijn aangevallen door relschoppers, maar de woordvoerder kon dat nog niet bevestigen.

Eerder op de dag werd via sociale media al opgeroepen tot een betoging tegen 2G. Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat de demonstratie niet was aangemeld.

’Niet meer te doen’

„De grens is hier bereikt!”, stelt een zwaar aangeslagen Gerrit van de Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP. „De collega’s in Rotterdam hebben het momenteel heel zwaar. Ze zijn zo in het nauw gedreven dat ze genoodzaakt waren te schieten, puur uit noodweer. Wat hier gaande is, is niet te beschrijven”, verzucht hij. De voorman van de agenten laat weten dat zijn grootste zorg nu is bij het welzijn van alle collega’s. „Hierna zullen we moeten onderzoeken wat hier nu precies is gebeurd. Maar duidelijk is dat de grens is bereikt. Op deze weg kan het niet meer verder. We geven al tijden aan dat dit niet meer te doen is.”

Van de Kamp bevestigt dat er met zeer zwaar vuurwerk naar de agenten is gegooid. „Onze mensen worden belaagd en de voertuigen in brand gestoken. Het gaat om extreem geweld. We hebben de indruk dat hier groepen bezig zijn die puur erop uit waren om het uit de hand te laten lopen.”

Ook Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond spreekt op Twitter zijn ongenoegen uit. „Het is crisis in Rotterdam. Politiemensen doen er alles aan om hun burgers, journalisten en de pers te beschermen. Ze betalen een hoge prijs. Geweld heeft zich genesteld in onze democratie. Dit nooit toestaan!”

De directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rotterdam-Rijnmond, Arjen Littooij laat weten met afschuw de beelden in het centrum van Rotterdam te bekijken. „Noch het recht van vrijheid op demonstratie, noch het recht op vrije meningsuiting rechtvaardigt vernielingen, brandstichting of geweld tegen brandweermensen, politiemensen of ambulancemedewerkers. Gebruik je Verstand!”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu