Hoofd Duitse RIVM waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen

Print
Hoofd Duitse RIVM waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen

In Duitsland is nog geen 70 procent van de mensen gevaccineerd.  Afbeelding: ANP / ANP

Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, waarschuwt voor nieuwe coronagolven, tenzij meer mensen zich laten vaccineren.

„Als we de vaccinatiegraad niet significant omhoog brengen, geven de modellen aan dat er ook een vijfde coronagolf zal komen”, aldus Wieler tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens het RKI-hoofd heeft Duitsland momenteel te maken met een nationale noodsituatie en bepaalt wat mensen nu doen de situatie in de winter.

Hoewel de baas van het RKI oproept tot fors meer inentingen, stelt hij ook dat vaccinaties alleen niet genoeg zullen zijn. Ook het verminderen van sociale contacten is volgens Wieler van belang. Hij herhaalde dan ook zijn eerdere oproep aan mensen om grootschalige bijeenkomsten en evenementen in binnenruimtes te vermijden. Ook zouden er preventieve maatregelen moeten worden genomen in deelstaten die minder zwaar zijn getroffen door de huidige vierde golf.

Lees ook: Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Nederland dreigt weer het coronalachertje van Europa te worden

„Het vaccin is de weg uit de pandemie, maar het beschermt minder goed tegen infectie dan dat het beschermt tegen een ernstig ziekteverloop”, aldus Wieler. Het RKI wil dat zeker 85 procent van de Duitsers tussen de 12 en 59 jaar en 90 procent van de mensen 60 jaar of ouder zich volledig laten vaccineren. Momenteel is nog geen 70 procent van de Duitsers gevaccineerd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu