Max Verstappen start op zevende plek door gridstraf

Print
Max Verstappen start op zevende plek door gridstraf

Max Verstappen voor straf vijf plaatsen naar achteren in startopstelling.  Afbeelding: EPA

Max Verstappen start de Grand Prix van Qatar niet vanaf de tweede plek, maar vanaf de zevende plaats. De WK-leider heeft van de wedstrijdleiding een gridstraf van vijf plekken gekregen, vanwege het negeren van een dubbele gele vlag in de kwalificatie op zaterdag.

Verstappen reed toen zijn snelste ronde uit, terwijl hij bij een dubbele gele vlag significant van het gas had moeten gaan. Pierre Gasly stond op dat moment stil op het rechte stuk met een lekke band.

Verzachtende omstandigheden waren er wel, maar de stewards besloten alsnog om de ’normale’ gridstraf van vijf plekken uit te delen. Duidelijk was dat er sprake was van miscommunicatie tussen de wedstrijdleiding – die de baan alweer had ’vrijgegeven – en de marshall langs de baan die met de gele vlag bleef zwaaien. Desalniettemin kreeg Verstappen volgens het spelregelboekje wel de maximale straf. Gasly start naast polesitter Lewis Hamilton vanaf de eerste rij.

Lees ook: Max Verstappen over kwalificatie: ‘Tweede is oké, maar het gat naar Lewis is wel groot’

Net als Verstappen moesten ook Valtteri Bottas (Mercedes) en Carlos Sainz (Ferrari) zich voor de race nog melden bij de stewards, vanwege hetzelfde vergrijp als Verstappen. Bij het tweetal ging het wel om een enkele en niet om een dubbele gele vlag. Bottas werd bestraft met een gridstraf van drie plekken en start daarvoor vanaf de zesde plek.

De Grand Prix van Qatar start om 15.00 uur Nederlandse tijd. Verstappen heeft momenteel een voorsprong van veertien punten op Hamilton. Na Qatar wordt er nog geracet in Jeddah en Abu Dhabi.

Volg hier de race live: LIVE| Kan Max Verstappen in Qatar terugslaan na gridstraf? De spanning loopt op

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu