Lieke Martens uitgeroepen tot ‘gouden’ voetbalster van Europa

Lieke Martens is opnieuw in de prijzen gevallen. © Getty Images

Lieke Martens heeft weer een individuele onderscheiding gekregen. De aanvalster van FC Barcelona en Oranje werd door de Italiaanse sportkrant Tuttosport uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa. Martens ontvangt op 13 december in Turijn de zogeheten Golden Woman-award.

redactie

De 28-jarige Limburgse veroverde afgelopen seizoen met Barcelona alle prijzen: de ‘dubbel’ in Spanje en de eindzege in de Champions League. In de verkiezing van Tuttosport kreeg Martens van de juryleden meer stemmen dan haar Spaanse teamgenote Jennifer Hermoso. De Deense Pernille Harder (Chelsea) eindigde als derde.

Glansrol

Martens werd in 2017 na haar glansrol op het door Nederland gewonnen EK in eigen land door zowel de Europese bond UEFA als de mondiale federatie FIFA uitgeroepen tot voetbalster van het jaar. De linksbuiten uit Nieuw Bergen maakt dit jaar ook nog kans op de Gouden Bal. Martens behoort net als Vivianne Miedema (Arsenal) tot de twintig genomineerde voetbalsters voor de prijs van het magazine France Football.

Golden Boy-award

De Golden Woman-award maakt deel uit van de voetbalprijzen die Tuttosport jaarlijks toekent. De meest bekende daarvan, de Golden Boy-award voor het grootste talent van Europa, ging naar de Spaanse middenvelder Pedri van FC Barcelona. De Poolse topschutter Robert Lewandowski van Bayern München kreeg de prijs bij de mannen. Karl-Heinz Rummenigge, tot voor kort bestuursvoorzitter van Bayern, werd geëerd met een oeuvreprijs.

FIFA-prijs

Lieke Martens hoort niet bij de genomineerden door de ereprijs wereldvoetbalster van het jaar. Vivianne Miedema maakt wel kans op de prijs van wereldvoetbalbond FIFA. Sarina Wiegman, de voormalig bondscoach van de voetbalsters van Oranje, staat op de nominatielijst van trainer van het jaar van een vrouwenelftal.

Bij de mannen zijn onder anderen Lionel Messi (Paris Saint-Germain), Cristiano Ronaldo (Manchester United) en Robert Lewandowski (Bayern München) genomineerd. Lewandowski won de prijs vorig jaar. Nederlandse spelers maken geen kans op de prijs. In 2019 werd Virgil van Dijk tweede, achter Messi.

De prijzen worden op 17 januari online bekendgemaakt tijdens de The Best FIFA Football Awards-show.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal