Metaalsector staakt voor betere cao

Print
Metaalsector staakt voor betere cao

Afbeelding: ANP

Utrecht -

Honderden werknemers uit de metaal- en technieksector hebben maandag hun werk neergelegd. Inzet van de actie is een nieuwe cao met betere arbeidsvoorwaarden.

Volgens vakbond FNV werd er door circa 450 installateurs, monteurs en technici gestaakt in de regio’s Utrecht, Friesland en Oldenzaal. Een woordvoerder van FNV laat weten dat er onder meer actie wordt gevoerd bij de bedrijven Engie, Ascom, Power-Packer, SRI Veenwouden en FIB Industries. Afgelopen week heeft de bond al bij metaalbedrijven in andere regio’s van Nederland stakingen georganiseerd. „De kop is eraf. We gaan door tot we een goede cao hebben. Op dit moment is er een nieuwe serie stakingen in voorbereiding”, geeft de zegsman aan.

Lees ook: Bonden roepen medewerkers ‘kleinmetaal’ op om donderdag te gaan staken

De stakers willen onder andere een loonsverhoging. Verder maken de werknemers zich zorgen om de vele openstaande vacatures. De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die de onderhandelingen voert namens de werkgevers, heeft al meermaals aangegeven de acties te betreuren. De eisen van de vakbonden zijn volgens de werkgevers te hoog.

Er vallen bijna 320.000 mensen onder de cao Metaal & Techniek, die geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Dat zijn bij elkaar ongeveer 28.000 bedrijven. Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in deze sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee