Compensatie voor nertsenhouders kost miljoenen meer dan verwacht

Print
Compensatie voor nertsenhouders kost miljoenen meer dan verwacht

Afbeelding: ANP / ANP

De compensatie voor nertsenhouders gaat meer kosten dan verwacht, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat er 12,6 miljoen euro bovenop het gereserveerde bedrag van 150 miljoen euro komt. Omdat nog niet alle compensatie-aanvragen volledig beoordeeld zijn, kunnen die extra kosten nog verder oplopen

De belangrijkste reden voor de overschrijding van het budget is „een hoger aantal meewerkende ondernemers dan vooraf ingeschat”. Tot nu toe hebben 147 ondernemingen compensatie aangevraagd voor in totaal 180 locaties, meldt Schouten. Het grootste deel (91 aanvragen) is definitief vastgesteld. Enkele aanvragen zitten nog in de beoordelingsfase, en vijftig ondernemingen hebben wel een voorschot ontvangen, maar nog geen vaststelling. Twee aanvragen zijn afgewezen.

Coronavirus

De compensatie is in het leven geroepen nadat het kabinet had besloten eerder te stoppen met de nertsenhouderij in Nederland. De dieren op tientallen nertsenhouderijen raakten vorig jaar besmet met het coronavirus. Uit vrees dat het virus op de bedrijven zou blijven rondwaren, besloot het kabinet alle nertsenhouderijen sneller dan gepland te ruimen: eind vorig jaar kwam er een einde aan de sector. Nertsenhouders zouden al verplicht worden te stoppen in 2024.

Overigens is ook 36 miljoen euro opzij gezet voor regelingen als de subsidie voor sloop en/of ombouw van nertsenbedrijven. Ondernemers die sloopsubsidie wilden aanvragen, moesten dat voor 1 november doen. Zij die een ombouwsubsidie willen, kunnen dit tot eind 2023 aanvragen. Al 157 ondernemingen hebben aanvragen ingediend, voor 176 locaties in totaal. De RVO moet de aanvragen nog beoordelen. Of ook dit budget wordt overschreden, is dus nog niet bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee