Roermonds Sif haalt opnieuw grote opdracht binnen voor Brits megawindpark op zee

De productiefaciliteit van Sif op de Rotterdamse Tweede Maasvlakte.  © Danny Cornelissen

Roermond -

Sif heeft opnieuw een grote opdracht binnengehaald voor de bouw van een Brits windpark in de Noordzee. De Roermondse fabrikant van stalen funderingspalen voor windmolens op zee levert 87 zogenoemde monopiles voor het Dogger Bank C-project.

Stefan Dölcken

Sif werkt voor de opdracht samen met Smulders Projects Belgium, gevestigd in het Antwerpse district Hoboken. Het Roermondse bedrijf levert de 87 funderingspalen en transitiestukken, die samen de fundering van de windmolens vormen. In totaal gaat het om een volume van 130 kiloton staal. Smulders tekent voor de afwerking en het testen van de monopiles.

Het is de tweede grote opdracht voor het Nederlands-Belgische consortium bij de Dogger Bank Wind Farm die momenteel wordt aangelegd voor de kust van Yorkshire. Dogger Bank C is de derde fase van het project. De bedrijven sleepten eind vorig jaar al de opdracht binnen voor de fases A en B van het windpark. Voor het beursgenoteerde Sif was dat de grootste klus ooit, goed voor 190 funderingspalen en transitiestukken.

Lees ook: Sif Roermond moet fabrieken uitbreiden om fors grotere funderingspalen voor windmolens te kunnen maken

Dogger Bank Wind Farm is een joint venture van de energiebedrijven SSE Renewables, Eni en Equinor. Het ligt op meer dan 130 kilometer van de Engelse kust en wordt volgens de exploitanten na voltooiing het grootste offshore windpark ter wereld, met een totale capaciteit van 3,6 gigawatt. Dat is genoeg om zes miljoen huishoudens te voorzien van stroom. Het is de bedoeling dat Dogger Bank A in 2023 begint met het opwekken van elektriciteit. In de jaren daarna volgen dan de fases B en C.

 © De Limburger

De funderingspalen die Sif voor het project levert, hebben een diameter van 8,6 meter. In de nabije toekomst verwacht het bedrijf vraag naar nog grotere monopiles, omdat de windmolens die erop worden geplaatst, steeds groter en krachtiger worden. Sif bestudeert op dit moment de mogelijkheden om zijn productiefaciliteit op de Rotterdamse Tweede Maasvlakte uit te breiden, zodat daar funderingspalen met een diameter van 11,5 tot 15 meter kunnen worden gemaakt.

Bij de vestigingen van Sif in Roermond en Rotterdam werken in totaal meer dan 500 mensen. De omzet over de eerste drie kwartalen van 2021 kwam uit op 332 miljoen euro, tegen 231 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal