Open Universiteit treedt als vierde aandeelhouder toe tot de Smart Services Campus in Heerlen

Print
Open Universiteit treedt als vierde aandeelhouder toe tot de Smart Services Campus in Heerlen

Afbeelding: Harry Heuts

Heerlen -

De Open Universiteit (OU) in Heerlen gaat als nieuwe aandeelhouder financieel én strategisch bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

De Open Universiteit treedt direct na de jaarwisseling toe tot de aandeelhouders van het eerste uur: Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en pensioenuitvoerder APG.

De OU zet met nieuwe opleidingen en onderzoeksprogramma’s sterk in op kunstmatige intelligentie (AI) en op datawetenschap. Ze moeten naadloos aansluiten op de activiteiten op de campus rondom digitalisering, AI en het slim inzetten van data ten behoeve van de publieke en financiële dienstverlening, duurzaamheid, onderwijs en zorg.

Open Universiteit treedt als vierde aandeelhouder toe tot de Smart Services Campus in Heerlen
De grote zaal op de campus in Heerlen/  Foto: ANP

Als specialist in onderwijsinnovatie behoort de OU al sinds 2019 tot de campusbewoners met het Centre for Actionable Research (CAROU). Wetenschappers en studenten doen onder meer onderzoek naar emoties: callcentermedewerkers helpen bij het herkennen van emoties bij de klant aan de andere kant van de lijn. Een tweede groot project is het maken van een interactieve, Euregionale kaart met locaties van zonnepanelen.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie uit Heerlen berekent de overlevingskansen bij borst- en longkanker met grote nauwkeurigheid

Uitdagingen

„Om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken zoeken wij interdisciplinair de samenwerking met bedrijven, gemeentes en kennisinstellingen”, zegt Theo Bastiaens, rector-magnificus van de OU. „Als broedplaats van innovatie is de Smart Service Campus voor ons dé plek om onze kennis te verbinden met ondernemerschap en ontwikkeling van jong talent.”

„Door het versterken van het ecosysteem wordt de campus in Heerlen nog aantrekkelijker voor jonge studenten en onderzoekers en voor werkgevers in de publieke en private sector”, aldus Frank van der Duijn Schouten, interim-bestuursvoorzitter OU.

Campusdirecteur Astrid Boeijen juicht de komst van de expert in het digitaliseren van onderwijs toe. „Wij winnen hierdoor aan kracht als ontwikkelingsmotor voor de regio. De OU maakt het mogelijk om de ambities van bijvoorbeeld de kunstmatige intelligentie-hub van de campus te versnellen.”

Innovatiehuis

Gedeputeerde Stephan Satijn ziet de OU als nieuwe hoeksteen in de Heerlense campusontwikkeling. „Als overheid hebben wij een stevig fundament gelegd. Het is nu aan verschillende partners en partijen om er samen een prachtig kennis- en innovatiehuis op te bouwen waar Limburg volop van kan profiteren.”

De OU investeert de komende vier jaar 300.000 euro per jaar in de campus; dat is dezelfde jaarlijkse bijdrage als die van de andere aandeelhouders. De Smart Services Campus telt zo’n 80 grote en kleine bedrijven, start-ups en organisaties waaronder APG, CBS, Accenture, Conclusion, Nationale Politie, TNO en ASR.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee