Raad van State wil snel oordelen in bodemprocedure en over kap Sterrebos bij VDL Nedcar

Print
Raad van State wil snel oordelen in bodemprocedure en over kap Sterrebos bij VDL Nedcar

Actievoerder in het Sterrebos.  Afbeelding: Ermindo Armino

Den Haag -

De Raad van State behandelt in een zitting op 13 januari de bodemprocedure VDL Nedcar en oordeelt dan tevens over de voorgenomen kap van het Sterrebos naast de autofabriek.

De Raad wil zo snel mogelijk tot een uitspraak komen om helderheid en duidelijkheid te verschaffen aan de betrokken partijen, aldus een woordvoerder. Daarom zijn de betrokken partijen voor de zitting van 13 januari uitgenodigd. De Raad is voornemens om zo snel mogelijk, uiterlijk binnen zes weken uitspraak te doen.

Klanten

VDL wil ruim zeven hectare van het bos kappen om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken, voor het geval zich een nieuwe klant aandient. Het concern schermt onder meer met twee klanten, waarmee men in verregaande onderhandeling is.

Actiegroep de Groene Sporenwolf en een andere betrokkene hadden tegen de kap bezwaar gemaakt. In een tussentijdse uitspraak heeft de afdeling bestuursrecht van de RvS de kap van het bos verboden totdat er een definitieve uitspraak komt. En die komt nu dus versneld.

Spoed

„Er kunnen op basis van nieuwe relevante feiten steeds nieuwe spoedprocedures worden aangevraagd”, aldus de woordvoerder van de Raad. „Wij zien wat dat betreft veel ‘verkeer’. Zaak om nu snel een definitief oordeel te vellen. Hoewel wij zo’n 10.000 zaken per jaar behandelen, ziet de afdeling bestuursrecht het belang om de zaak sneller dan volgens de normale termijn te oordelen.”

Lees ook: Brief minister aan VDL-top wekt woede actiecomité Groene Sporenwolf

Eigenlijk hadden VDL en de provincie Limburg al begin november met de kap van ruim zeven hectare bos willen beginnen, maar de Raad van State haalde daar in een spoeduitspraak een streep door. VDL moet de definitieve uitspraak afwachten voor er gekapt wordt.

VDL heeft daar naar eigen zeggen haast mee, omdat slechts een beperkt deel van het jaar gekapt mag worden. Om te voorkomen dat overwinterende vleermuizen in holle bomen gaan nestelen, heeft het bedrijf zo’n 180 bomen in het bos ingepakt met folie.

Actiegroep De Groene Sporenwolf vindt dat het bos niet gekapt mag worden. Het bos is volgens de actiegroep ecologisch waardevol.

VDL Nedcar wil met de boskap het voor mogelijke nieuwe klanten in de toekomst aantrekkelijker maken om te investeren in de fabriek. In Born worden nu auto’s voor BMW gemaakt, maar het contract met de Beierse autogigant loopt in 2023 af. Nedcar is op zoek naar alternatieven, en wil een snelle uitbreiding mogelijk maken, mocht dat nodig zijn. Daarvoor moet in de visie van VDL eerst een groot deel van het bos verdwijnen.

De woordvoerder van VDL vindt ‘het bemoedigend dat de Raad van State het spoedeisend belang van VDL Nedcar lijkt in te zien’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee