Frissen Groen Techniek over verduurzamen: “Wacht niet af, grijp je kansen”

Print
Frissen Groen Techniek over verduurzamen:  “Wacht niet af, grijp je kansen”

“Vergroenen en verduurzamen zijn belangrijk in onze bedrijfsfilosofie. Niet alleen voor ons pand en het wagenpark zetten we in op duurzaamheid, maar ook onze handgereedschappen en de grotere machines bieden we steeds groener en schoner aan. ”Aan het woord is directeur George Frissen, van Frissen Groen Techniek. Sinds de start in 1954 is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met machines voor tuin en park, grondverzet, industrie en reiniging. Klanten kunnen machines kopen, huren, laten onderhouden en repareren. Voor verdere verduurzaming van de logistieke processen in combinatie met efficiënte bedrijfsvoering werkt het bedrijf samen met Zuid-Limburg Bereikbaar.

De tweede generatie van Frissen Groen Techniek werkt vanuit Valkenburg en stelt zijn kennis ten dienste van de mens: de eigen mensen, de klanten en de maatschappij als geheel. George over de aanpak: “Elke schakel in ons bedrijf is belangrijk. Onze mensen maken met hun gastvrijheid het onderscheid. Als wij goed zijn voor onze medewerkers, stralen ze dat ook uit naar onze klanten en onze omgeving. Mijn vader ging met hart en ziel voor het verenigingsleven. De maatschappelijke betrokkenheid naar onze omgeving, onze eigen mensen en onze klanten is ons als kinderen met de paplepel ingegeven. Het zit in onze genen.”

Emissieloze gereedschappen
“We werken zo groen mogelijk en verduurzamen waar dat kan,” aldus de enthousiaste directeur. “Zo’n 50% van onze STIHL handgereedschappen, zoals heggenscharen, bosmaaiers en bladblazers, die door onze klanten worden aangeschaft, zijn uitgerust met een accu en dus volledig emissieloos. Ook grotere machines, zoals straatveegmachines, werktuigdragers en transportvoertuigen zijn steeds vaker elektrisch. Elektrische varianten vergen wel een extra investering. De prijzen liggen veelal hoger. En natuurlijk zijn klanten dan aanvankelijk terughoudend maar ze hebben zeker oog voor een meer duurzame aanpak. Wij nemen uitgebreid de tijd om te laten zien hoe een elektrische variant werkt én we delen onze eigen ervaringen. Dat helpt vaak om de eerste stappen alvast te zetten.”

Hoog scoren op CO2-prestatieladder
George is ervan overtuigd: “De mogelijkheden om te vergroenen zijn er volop en de ontwikkelingen gaan snel. We zien het als onze verantwoordelijkheid om niet te wachten en snel op deze niet te stoppen verduurzamingstrein te springen.”

“Met een duurzaam machinepark scoor je als bedrijf bijvoorbeeld hoger op de CO2-prestatieladder, een certificaat dat gemeenten kunnen vragen bij aanbestedingen. Aannemers met een duurzame werkwijze kunnen extra ‘punten’ krijgen bij aanbestedingen. En de investering die gemoeid is bij de overstap op elektrische machines en voertuigen is vaak terug te verdienen, dankzij fiscale voordelen vanuit de overheid en het wegvallen van de brandstofkosten.”

Minder CO2-uitstoot in stadscentra
“Vooral nu veel stadscentra voor bestel- en vrachtwagens per 2025 emissievrij moeten zijn, kijken we samen met de klant naar de mogelijkheden om hun machinepark te vergroenen,” vervolgt George. “Zo kan een machine voor onkruidbeheer tegenwoordig al een hele dag op één acculading draaien. Weliswaar zijn nog niet alle machines en voertuigen zero-emissie verkrijgbaar in combinatie met een haalbare businesscase, maar de ontwikkelingen gaan hard en wij adviseren graag bij het maken van toekomstgerichte keuzes. In de stad Berlijn rijden bijvoorbeeld al twaalf door ons geleverde volledig elektrische straatveegmachines.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Bij Frissen Groen Techniek zelf wordt in ieder geval steeds meer ingezet op allround duurzaamheid. Het dak van het pand is geschikt gemaakt voor zonnepanelen. Zo krijgen de geplande laadpalen voor auto’s straks eigen groene stroom. Verder is het pand van dak tot vloer volledig geïsoleerd om maar geen warmte verloren te laten gaan. Ook zal het pand worden voorzien van ledverlichting. George hierover: “Elke investering die wij waardevol vinden en die bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, doen we. Ook al is bijvoorbeeld de terugverdientijd van de zonnepanelen langer, omdat we eerst het dak nog geschikt moesten maken.”

Ambities richting 2022
Samen met een logistiek makelaar van Zuid-Limburg Bereikbaar bekijkt het bedrijf de mogelijkheden om te komen tot slimme en schonere kilometers voor de eigen organisatie. George over zijn aanpak: “We willen zelf voorop lopen met verduurzamen en zo onze klanten hierin meenemen. Er zijn meer betaalbare mogelijkheden dan je denkt. Voor een verdere verduurzaming hebben we een inventarisatie laten maken door Zuid-Limburg Bereikbaar. Dit heeft tot heldere en goed uitvoerbare adviezen geleid.”

De ambitie van het bedrijf voor 2022 wordt steeds concreter: “In het eerste kwartaal willen we de eigen (service-)wagens waarmee dit mogelijk is laten rijden op de duurzame biobrandstof HVO100 met nagenoeg geen CO2-uitstoot. We zijn daarvoor in gesprek met een leverancier in de buurt waar we jaarlijks een vaste hoeveelheid HVO-brandstof kunnen gaan afnemen.”

En zijn tip voor andere ondernemers?
“Wacht niet af met vergroenen en verduurzamen. Er zijn genoeg kansen die je nu kunt grijpen. En wil je eerst wat meer inzicht krijgen in het logistieke proces van je eigen organisatie? Schakel Zuid-Limburg Bereikbaar in. En maak gebruik van de gratis expertise van een logistiek makelaar.”

Frissen Groen Techniek over verduurzamen:  “Wacht niet af, grijp je kansen”