Vakbonden: ‘Wetsvoorstel coronatoegangsbewijs schaadt werknemersrechten’

Print
Vakbonden: ‘Wetsvoorstel coronatoegangsbewijs schaadt werknemersrechten’

Afbeelding: Getty Images

Sittard-Geleen -

De vakbonden FNV, CNV en VCP hebben dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij willen dat minister De Jonge het wetsvoorstel intrekt dat het mogelijk maakt coronatoegangsbewijzen (CTB’s) op de werkvloer te controleren. De Tweede Kamer kreeg het wetsvoorstel gisteravond toegestuurd.

De vakbonden vinden dat het wetsvoorstel de rechten van werknemers schendt: hun medische privacy en recht op lichamelijke integriteit. Waar het een van de doelen was om een veiliger werkvloer te creëren, is het doel van de wet nu de besmettingscijfers omlaag te brengen, zo laten zij aan de Kamer weten. Zij zien nu een vorm van vaccinatiedwang ontstaan. Het wetsvoorstel treft volgens hen bovendien de cruciale werknemers die niet thuis kunnen werken. Werknemers die geen CTB kunnen of willen laten zien of een rood vinkje krijgen, kunnen uiteindelijk worden ontslagen.

Afhankelijk van inkomen

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: „Naar je werk móet je, je bent ervan afhankelijk voor je inkomen. Dat is wat anders dan naar een café of concert gaan waar je je CTB moet tonen. Wij vinden het ongehoord dat mensen die cruciaal werk verrichten en op de werkvloer moeten zijn, nu met controle te maken krijgen die kan uitmonden in ontslag. Het is een regelrechte aanval op werknemersrechten. Terwijl de werkvloer ook veilig kan zijn met goede maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes, spatschermen, hygiëne en voldoende ventileren. Maar daar lijkt het niet meer om te gaan.”

De vakbonden verwachten vooral dat flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten snel hun werk en inkomen kwijt zullen raken. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden ook, terwijl er ook voor hen loonsteun was.

Falend beleid

Jong: „Het overheidsbeleid faalt. Het kabinet had moeten opschalen in de zorg, de adviezen van het OMT en de WHO eerder moeten opvolgen, alle veiligheidsmaatregelen moeten handhaven en kiezen voor een gerichte overtuigingsstrategie naar groepen waar de vaccinatiegraad nog laag is. In plaats daarvan houdt men de politieke handen schoon, maar voert via de werkvloer een indirecte vaccinatieplicht in, die vooral de kwetsbaren op de arbeidsmarkt zal raken.”

De vakbonden dringen er bij de Tweede Kamer op aan het wetsvoorstel af te wijzen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu