Ondernemers verzetten zich tegen uitbreiding winkelaanbod in Berg en Terblijt

Print
Ondernemers verzetten zich tegen uitbreiding winkelaanbod in Berg en Terblijt

Het huidige winkelcentrum aan de Valkenburgerstraat in Berg en Terblijt.  Afbeelding: Peter Schols

Berg en Terblijt -

Ondernemersorganisatie BIZ Valkenburg verzet zich tegen een uitbreiding van het winkelaanbod in Berg en Terblijt. Het leidt volgens de vereniging onherroepelijk tot problemen in andere winkelgebieden.

De gemeenteraad van Valkenburg moet zich volgende maand uitspreken over de toekomstvisie voor Berg en Terblijt. In die schets wordt onder meer voorgesteld om het winkelcentrum aan de Valkenburgerstraat te verplaatsen naar een nieuw plein bij de basisschool. Daar zou dan een levendig dorpscentrum kunnen ontstaan, aldus de plannenmakers.

Uitbreiden

De Plus-supermarkt zou op die nieuwe locatie kunnen uitbreiden. De huidige winkel is ruim 1000 vierkante meter. In de plannen is sprake van een supermarkt van 1600 vierkante meter, met een parkeerplaats voor circa honderd auto’s van klanten. Daarnaast is er aan dat toekomstige dorpsplein nog plek voor wat kleinere winkeltjes.

Lees ook: Nieuw dorpsplein van Berg ‘levendig’, maar verkeersluw

Een winkelcentrum van die omvang past volgens BIZ Valkenburg niet in de regio Heuvelland. Met die grootte is geen sprake meer van een klein, compact winkelcentrum. Het zal ongetwijfeld ook klanten uit de omringende dorpen aantrekken, verwacht de ondernemersorganisatie, waardoor de winkels daar klandizie verliezen en mogelijk in de problemen komen.

Verkeer

Ook vanuit de inwoners van Berg en Terblijt is er kritiek op de gepresenteerde toekomstvisie voor het dorp. Een bewonerscomité dat zich gesteund weet door zeker tachtig gezinnen uit Berg is vooral bang voor verkeersproblemen rond het geplande winkelcentrum bij de school. Ook de bevoorrading van de winkels zorgt daar voor grote overlast, vreest het comité.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu