Drie Duitse partijen presenteren woensdag regeerakkoord

Print
Drie Duitse partijen presenteren woensdag regeerakkoord

Olaf Scholz, partijleider van de SPD, wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe bondskanselier van Duitsland.  Afbeelding: EPA

De drie partijen die in Duitsland praten over de vorming van een coalitie, presenteren woensdag hun regeerakkoord.

De centrumlinkse SPD, klimaatpartij de Groenen en de liberale FDP waren het eerder al eens geworden over de noodzaak het land „ingrijpend te vernieuwen”. Ze verlagen naar verwachting de leeftijd waarop Duitsers kunnen stemmen en verhogen het minimumloon.

De persconferentie van de centrumlinkse SPD, klimaatpartij de Groenen en de liberale FDP vindt om 15.00 uur plaats.

De presentatie van een regering met SPD-leider Olaf Scholz aan het hoofd was al enigszins verwacht. De partijen zeiden deze week een akkoord te willen presenteren. De deal moet nog wel door de partijen zelf worden goedgekeurd, bijvoorbeeld via een partijbijeenkomst.

De partij van Scholz was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in september, ten koste van het conservatieve blok CDU/CSU onder leiding van kanselierskandidaat Armin Laschet. De Groenen en de FDP kozen als derde en vierde partij ervoor om te onderhandelen met de SPD, nadat ze ook verkennende gesprekken hadden gevoerd met de CDU/CSU.

Verkeerslichtcoalitie

Het samenwerkingsverband van SPD, de Groenen en FDP staat vanwege hun partijkleuren bekend als een ‘verkeerslichtcoalitie’. Het wordt de eerste keer dat drie partijen samen een landelijke regering gaan vormen. Ze spraken de afgelopen twee maanden intensief met elkaar. Vooral FDP en de Groenen liggen ideologisch verder uit elkaar.

Lees ook: Duitsland verrast ons zelden (en dat is maar goed ook)

Die twee beoogde coalitiepartners lijken belangrijke kabinetsposten te hebben binnengesleept. FDP-voorzitter Christian Lindner wordt volgens een gelekte conceptlijst met benoemingen minister van Financiën. Robert Habeck, een van de leiders van de Groenen, zou aan het hoofd komen te staan van een ‘superministerie’ dat gaat over klimaat en energiebeleid. Buitenlandse Zaken gaat vermoedelijk naar zijn partijgenote Annalena Baerbock.

Ook een aantal beleidsplannen van de aankomende regering was al naar buiten gekomen. Zo wordt naar verwachting de leeftijd waarop mensen kunnen stemmen bij landelijke en Europese verkiezingen verlaagd van achttien naar zestien. Ook moet het minimumloon worden verhoogd naar 12 euro, een wens van de SPD.

De Groenen wilden graag een maximumsnelheid op de Autobahn, maar die komt er vermoedelijk niet. Wel zouden de partijen het eens zijn geworden over een plan om 400.000 woningen per jaar te bouwen. Zo moet het huizentekort worden aangepakt in het circa 83 miljoen inwoners tellende Duitsland.

Afscheid van Merkel

Met de komst van een nieuwe regering neemt Angela Merkel na zestien jaar Duitsland te hebben geleid afscheid als bondskanselier. Ze zou volgende maand de langstzittende regeringschef uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek worden en grijpt mogelijk net naast die titel. Die staat nu op naam van haar partijgenoot Helmut Kohl, die Duitsland bestuurde in de periode 1982-1998.

Lees ook: Duitse verkiezingen: zo stemden onze directe buren in de grensregio

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu