Oud-voetbaltrainer Simon Kistemaker overleden: ‘Wij verliezen een zeer gewaardeerd lid van onze blauw-witte familie’

Print
Oud-voetbaltrainer Simon Kistemaker overleden: ‘Wij verliezen een zeer gewaardeerd lid van onze blauw-witte familie’

Simon Kistemaker tijdens de presentatie van de biografie De Kist in het stadion van De Graafschap.  Afbeelding: ANP

IJmuiden -

Oud-voetbaltrainer Simon Kistemaker is dinsdag overleden. Dat heeft zijn biograaf Yoeri van den Busken bevestigd. Kistemaker werd 81 jaar.

Van den Busken schreef eerder op de dag al in zijn column voor de NSP dat Kistemaker niet lang meer te leven had. „Vandaag zijn mijn gedachten alleen maar bij de man die zojuist afscheid van mij nam. Want na deze week is Simon Kistemaker er niet meer. De kanker keerde terug en trok als een leger vernielzuchtige relschoppers door zijn lijf. Alles werd kapotgemaakt. En hij had na de lijdensweg van zijn vrouw Thea in de zomer van 2020 met zichzelf afgesproken: die hel ga ik niet in”, zo beschreef Van den Busken de laatste dagen van de man over wie hij een boek (’De Kist’) schreef.

Ongelikte beer

De auteur beschreef dat Kistemaker dan wel een „ongelikte beer kon zijn, maar dan wel één met een hoog knuffelgehalte. Hij stond bekend als de laatste culttrainer van Nederland. Symbool van een andere tijd. Rauw en ongecompliceerd. Zo liet hij zijn elftallen voetballen en zo praatte hij ook. Wars van politiek correcte antwoorden.”

Kistemaker was van 1989 tot 1993 trainer van De Graafschap. Zelf noemde hij dat later zijn beste periode. In het seizoen 1990-1991 werd de club met hem ongeslagen kampioen van de eerste divisie. Het seizoen daarop degradeerde de club echter weer. Ook met DS’79 promoveerde ‘De Kist’ naar de Eredivisie. Hij werkte ook bij onder meer Volendam, Cambuur, Telstar en FC Utrecht.

Flamboyant

Bij De Graafschap is ook bedroefd gereageerd op het overlijden van Simon Kistemaker. De populaire ‘De Kist’ werd in 1991 met ‘De Superboeren’ kampioen van de eerste divisie. „Met Simon verliezen wij een zeer gewaardeerd lid van onze blauw-witte familie. De herinnering aan hem zal altijd blijven voortleven in de Achterhoek en in onze club”, aldus De Graafschap, momenteel ook uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie.

„Vanaf het eerste moment was er een klik tussen de flamboyante oefenmeester en het Achterhoekse publiek. Simon won de supporters voor zich door een authentieke speelstijl in te voeren. Mooi voetballen als het kan, naar voren omdat het moet. Het is de basis voor de speelstijl die later zal worden aangeduid als ‘D’RAN-voetbal’. Tot op de dag van vandaag is het de stijl van spelen die door supporters wordt gezien als dé speelstijl voor De Graafschap.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu