Brunssum pakt door criminaliteit en brandstichtingen geteisterd bedrijventerrein Haefland aan

 © Arnaud Nilwik

Brunssum -

De gemeente Brunssum gaat fors investeren in bedrijventerrein Haefland/Rode Beek. De openbare ruimte wordt opgewaardeerd, regels en wetgeving aangescherpt.

Stefan Gillissen

Er is al jaren sprake van ongewenste ontwikkelingen op Haefland. Zo is ondermijning een probleem. Er zijn aanwijzingen voor witwassen en drugsgerelateerde criminaliteit. De afgelopen jaren is meerdere keren brand gesticht.

Reclame

De wildgroei aan reclame-uitingen stoort Brunssum. Het terrein heeft een rommelige uitstraling en op een aantal locaties is sprake van hinderlijke opslag. Vanaf 2022 moet reclame op het terrein aan nieuwe en strengere regels voldoen.

‘Daarbij is nadrukkelijk een rol weggelegd voor de ondernemers. Door schreeuwerige reclame-uitingen terug te brengen, kunnen ondernemers een bijdrage leveren aan een representatief bedrijventerrein.’

De gemeente heeft vastgesteld dat in het verleden bedrijfswoningen zijn verhuurd en verkocht aan particulieren. ‘Dat is ongewenst omdat de aanwezigheid van particuliere woningen belemmerend kan zijn voor uitbreidingsplannen van bedrijven.’

Lees ook: Voor tweede keer in korte tijd brand in autobedrijf vermeende drugscrimineel

Sinds 2020 zijn bepaalde bedrijven niet langer toegestaan, waaronder biljartcentra, schoonheidssalons, zorginstellingen en praktijken voor fysiotherapie. Bestaande sport- en fitnessactiviteiten mogen niet uitbreiden. Bedrijven die een hoog risico op ondermijning hebben zijn niet welkom.

Keurmerk

Komend jaar zullen gemeente en ondernemers het project KVO-Haefland/Rode Beek opstarten. Dat is een Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen. Ondernemers, gemeente, politie en andere relevante partijen gaan in dat project samenwerken.

Problemen rondom verkeersveiligheid en parkeren zullen ook worden aangepakt. De gemeente Brunssum zal de wegen, parkeerhavens en riolering van bedrijventerrein Haefland volledig gaan reconstrueren en vernieuwen. Dit project staat voor 2025 op de agenda.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal