Europese gezondheidsdienst: kerst kan coronahaard worden, dus snel maatregelen nodig

Print
Europese gezondheidsdienst: kerst kan coronahaard worden, dus snel maatregelen nodig

Afbeelding: Getty Images

Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.

Controle

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een „directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen”. Boosterprikken „verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen”.

Lees ook: Gommers wil ‘keiharde maatregelen’: over 10 dagen code zwart

Als voorbeelden van maatregelen noemt het ECDC het dragen van mondkapjes, werken vanuit huis en beperking van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Daarnaast kunnen landen een maximum stellen aan het aantal mensen dat mag meedoen aan „sociale en publieke evenementen bij eindejaarsvieringen”. Ook na de jaarwisseling moeten die regels nog lang blijven gelden, verwacht het ECDC.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu