Heerlense buurt Giesen-Bautsch trekt toch aan het langste eind: bijdrage voor vernieuwen winkelcentrum

Print
Heerlense buurt Giesen-Bautsch trekt toch aan het langste eind: bijdrage voor vernieuwen winkelcentrum

Hiero blijft op de huidige locatie. Het besluit van Jan Linders om in Giesen-Bautsch te blijven, was het keerpunt. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen -

Uiteindelijk heeft Giesen-Bautsch het gewonnen van hogere machten. Niet Weller Shopping Center, maar deze buurt is aangewezen als kloppend (winkel)hart van de Heerlense wijk Heerlerbaan.

De gemeenteraad van Heerlen heeft deze week 1,2 miljoen beschikbaar gesteld voor het vernieuwen van het winkelcentrum in Giesen-Bautsch. Begin 2022 moet duidelijk zijn of het plan van de lokale ondernemers uitvoerbaar is. Zij missen nu nog een bedrag van zes ton.

Lees ook: Heerlen wil voor aanpassing winkelcentrum Giesen-Bautsch 1,2 miljoen euro uittrekken

Clusteren

Met dit besluit is clustering van detailhandel aan de Heerlerbaan nu van tafel. Waarmee een streep is gezet door de plannen om langs deze uitvalsweg naar onder meer buurgemeente Kerkrade het winkelcentrum een bovenregionale functie te geven.

Het beleid om te clusteren staat soms haaks op het uitgangspunt om in alle Heerlense woonkernen primaire voorzieningen, zoals winkels, overeind te houden. Dit speelt onder meer in Zeswegen, waar - zeer tegen de zin van de bewoners - de Aldi als enige supermarkt gaat vertrekken.

Hiero

In Giesen-Bautsch dreigden de middenstanders aan het kortste eind te trekken door de drang om detailhandel bij de Heerlerbaan te concentreren. Meubelzaak Hiero overwoog te verhuizen naar de Woonboulevard, waardoor er ruimte zou komen voor woningbouw. Een verzoek voor financiering vanuit de Regiodeal werd ingetrokken, toen Hiero besloot op de huidige plek te blijven.

Een keerpunt in het proces was het besluit van Jan Linders om niet weg te gaan uit Giesen-Bautsch, waarmee de andere ondernemers daar de wind in de zeilen kregen.

Lees ook: Meubelzaak Hiero wil na decennia best verhuizen om plaats te maken voor ontwikkeling op de Heerlerbaan

Duidelijkheid

Tegen het voornemen om het winkelcentrum in Giesen-Bautsch te ontmantelen kwam verzet vanuit de bevolking en de politiek. De komst van een nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), verbonden met de Caumerbron, geeft de oude dorpskern een extra impuls.

Lees ook: Vijf gegadigden voor nieuw ‘kloppend hart’ Heerlerbaan; veel hout en glas in complex

De gemeenteraad is blij dat er nu duidelijkheid komt voor bewoners en ondernemers. Eind 2017 was, na input van Weller, een raadsmeerderheid nog voor uitbreiding aan de Heerlerbaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee