Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Print
Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Afbeelding: ANP MARCEL VAN HOORN

Voor het eerst in bijna twee weken is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets afgenomen.

Er liggen nu 2535 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 5 minder dan dinsdag, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds het begin van de maand is de ziekenhuisbezetting van coronapatiënten verdubbeld.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten woensdag af met 22 tot 2030. Op de intensive cares liggen nu 505 mensen met corona, 17 meer dan een dag eerder. Eind mei lagen er voor het laatst meer dan 500 Covidpatiënten op de ic’s.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 272 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden er 47 mensen opgenomen.

In de huidige coronagolf liggen er sinds bijna een week meer Covidpatiënten in de ziekenhuizen dan in dezelfde periode een jaar geleden. Op 24 november 2020 waren het er 1925. Dat zijn er 610 minder dan nu. Op de ic’s liggen momenteel nog wel iets minder coronapatiënten. Een jaar geleden rond deze tijd lagen er 526 op de ic. Als de huidige toestroom doorzet liggen er waarschijnlijk deze week nog meer coronapatiënten op de ic’s dan toen.

Het LCPS verwacht niet dat het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen op korte termijn afneemt.

Vorige maand werd besloten om patiënten te spreiden over het land, om de druk op de ziekenhuizen te verdelen. Dinsdag zijn acht mensen verplaatst naar een andere regio.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verplaatst sinds dinsdag ook coronapatiënten naar ziekenhuizen in Duitsland om de druk op de zorg te verminderen. Woensdag stond de verplaatsing van vijf coronapatiënten op de planning, maar dat werden er uiteindelijk twee. Dinsdag werden er ook al twee mensen naar een ziekenhuis bij de oosterburen gebracht en voor donderdag staan er opnieuw twee verplaatsingen gepland, aldus een woordvoerder.

Tot dusver worden Covidpatiënten met een speciale ambulance naar Duitsland gereden. Donderdag wordt naar verwachting voor het eerst een helikopter ingezet om patiënten over te plaatsen.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu