Komende vrijdag al nieuwe persconferentie over extra coronamaatregelen

Hugo de Jonge: ‘De situatie is somber en zorgelijk’ . © De Telegraaf

Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen.

Redactie

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) woensdagavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt. Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

Lees ook: Afschuwelijk dilemma: code zwart in ziekenhuizen of lockdown die maatschappij verder ontwricht?

In eerste instantie zou het kabinet volgende week vrijdag besluiten wat te doen met de coronaregels. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt hard op en het kabinet ziet nog niet de gewenste omslag daarin. „Daarom hebben we gevraagd het OMT-advies naar voren te halen, zodat we op korte termijn tot besluitvorming kunnen overgaan”, aldus De Jonge. Hij wil van de experts weten wat nodig is om de „kentering te forceren”.

Somber en zorgelijk

De minister wil niet „vooruitlopen” op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen, maar dat de maatregelen worden aangescherpt lijkt zo goed als zeker. „Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, zegt De Jonge. De coronacijfers van de afgelopen dagen zitten „aan de bovenkant” van de prognoses en daarom verwacht de minister niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen. Hij noemt de situatie „somber en zorgelijk”.

Lees ook: Heeft Hugo de Jonge gelijk en is code zwart ver weg? ‘We rijden keihard op muur af, maar de bestuurder kijkt dromerig uit raam’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal