Philips ontkent dat er honderdduizenden meldingen zijn over slaapapneu-apparaten

Print
Philips ontkent dat er honderdduizenden meldingen zijn over slaapapneu-apparaten

Afbeelding: ANP

Amsterdam -

Philips bestrijdt dat er honderdduizenden klachten zijn binnengekomen over zijn slaapapneu-apparaten.

Dat getal van 220.000 klachten kwam naar voren uit een rapport van de Amerikaanse toezichthouder FDA die een controle deed bij Philips. Maar volgens het medisch technologiebedrijf zijn er ‘slechts’ zo’n 1250 klachten.

Philips zegt dat het aantal van de FDA allerlei meldingen bevat uit de eigen database van de onderneming. Het overgrote merendeel daarvan heeft geen betrekking op de klachten met het geluiddempend schuim. Zo zitten er bijvoorbeeld meldingen van andere reparaties, en vragen van patiënten over ongerelateerde zaken bij.

Lees ook: Risico’s van de apneu-apparaten van Philips onzeker, onmiddellijk stoppen kan juist schadelijk zijn

Ook met de opmerking van de FDA dat Philips eerder van de zaak afwist, is het bedrijf het niet eens. „We kregen een aantal jaren enkele klachten per jaar en die zijn als individuele zaken behandeld”, legt topman Frans van Houten uit. Volgens Philips werd pas begin dit jaar duidelijk dat er een patroon was en is toen actie ondernomen.

Van meer geld opzijzetten dan de 500 miljoen euro die Philips al reserveerde, is dan ook voorlopig geen sprake. „We bekijken dat tijdens elke rapportage, dus zullen we dat voor onze jaarcijfers weer evalueren”, aldus Van Houten.

Terugroepactie

De zaak rond de slaapapneu-apparaten kwam aan het rollen toen Philips zelf een terugroepactie aankondigde. Het gaat om beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen, kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee